Шид: Колари паприку мељу пола вијека

Породица Колар из Шида традиционално производи један од најтраженијих зачина. Осим слатког, производе и љути деликатес, годинама килограм 10 евра.

Србија 10.10.2015 | 08:45
Шид: Колари паприку мељу пола вијека

У домаћинству Мише Колара, произвођача млевене зачинске паприке, ових дана има пуно посла јер је у току прерада црвене зачинске паприке, која је убрана са површине од пола јутра. У дворишту угледног произвођача као да је раширен црвени тепих, јер је у току пребирање паприке из мрежастих врећица и само оне потпуно здраве спремају се за сушење и млевење. Овај важан поступак Колар обавља у Гложанима у Бачкој, подручју познатом по зачинској паприци.

- Потребно је од осам до 10 сати да се паприка суши на температури око 50 степени целзијуса, затим се рашири да се прохлади, а онда се приступа млевењу. Из једне туре сушене паприке добије се око 50 килограма млевене. Такође мора мало да одстоји, а онда се пакује у папирне вреће које се стављају у најлонске вреће како паприка, пошто је хигроскопна, не би повукла влагу - напомиње Колар.

У породици Колар зачинска паприка се производи већ око пола века, а у међувремену је осавремењена производња. Сада се паприка сади на фолију и залива системом "кап по кап". Иако је прошле године било доста кише, род је био добар, а ове године нису јој погодовале изузетно високе температуре јер, како наводи наш саговорник, паприка не воли ни превише кише, али ни сушу, ни велике осцилације у температури.

Колар осим слатке, производи и љуту зачинску паприку.

- Добро припремљена паприка може да се чува и шест месеци. Цена је годинама 10 евра у динарској противвредности за килограм. Некоме то можда изгледа много, али је потребно уложити много труда и средстава док се паприка не произведе за употребу у домаћинству - каже нам на крају Колар.

СРЕМСКИ КУЛЕН

ОВАЈ произвођач истиче како је некада имао добру сарадњу са некадашњом индустријом меса "Срем" у Шиду.

- Шидска калница је била позната у СФРЈ, па и у иностранству, по сухомеснатим производима, а посебно по сремском кулену, који се није разликовао од домаћег. Обично сам им тада продавао од 300 до 400 килограма љуте паприке - сећа се Колар.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар