Šid: Kolari papriku melju pola vijeka

Porodica Kolar iz Šida tradicionalno proizvodi jedan od najtraženijih začina. Osim slatkog, proizvode i ljuti delikates, godinama kilogram 10 evra.

Srbija 10.10.2015 | 08:45
Šid: Kolari papriku melju pola vijeka

U domaćinstvu Miše Kolara, proizvođača mlevene začinske paprike, ovih dana ima puno posla jer je u toku prerada crvene začinske paprike, koja je ubrana sa površine od pola jutra. U dvorištu uglednog proizvođača kao da je raširen crveni tepih, jer je u toku prebiranje paprike iz mrežastih vrećica i samo one potpuno zdrave spremaju se za sušenje i mlevenje. Ovaj važan postupak Kolar obavlja u Gložanima u Bačkoj, području poznatom po začinskoj paprici.

- Potrebno je od osam do 10 sati da se paprika suši na temperaturi oko 50 stepeni celzijusa, zatim se raširi da se prohladi, a onda se pristupa mlevenju. Iz jedne ture sušene paprike dobije se oko 50 kilograma mlevene. Takođe mora malo da odstoji, a onda se pakuje u papirne vreće koje se stavljaju u najlonske vreće kako paprika, pošto je higroskopna, ne bi povukla vlagu - napominje Kolar.

U porodici Kolar začinska paprika se proizvodi već oko pola veka, a u međuvremenu je osavremenjena proizvodnja. Sada se paprika sadi na foliju i zaliva sistemom "kap po kap". Iako je prošle godine bilo dosta kiše, rod je bio dobar, a ove godine nisu joj pogodovale izuzetno visoke temperature jer, kako navodi naš sagovornik, paprika ne voli ni previše kiše, ali ni sušu, ni velike oscilacije u temperaturi.

Kolar osim slatke, proizvodi i ljutu začinsku papriku.

- Dobro pripremljena paprika može da se čuva i šest meseci. Cena je godinama 10 evra u dinarskoj protivvrednosti za kilogram. Nekome to možda izgleda mnogo, ali je potrebno uložiti mnogo truda i sredstava dok se paprika ne proizvede za upotrebu u domaćinstvu - kaže nam na kraju Kolar.

SREMSKI KULEN

OVAJ proizvođač ističe kako je nekada imao dobru saradnju sa nekadašnjom industrijom mesa "Srem" u Šidu.

- Šidska kalnica je bila poznata u SFRJ, pa i u inostranstvu, po suhomesnatim proizvodima, a posebno po sremskom kulenu, koji se nije razlikovao od domaćeg. Obično sam im tada prodavao od 300 do 400 kilograma ljute paprike - seća se Kolar.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar