Колико је опасно небо изнад Сирије?

Протеклих недеља сва пажња је усмерена на небо изнад Сирије, које представља потенцијално место за ескалацију сукоба између Русије и Запада.

Свијет 09.10.2015 | 19:10
Колико је опасно небо изнад Сирије?

Генрални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је Русију да ситуацију схвати озбиљно и одговорио тиме што је повећао снаге НАТО-а, укључујући и у Турској.

“НАТО је спреман и може да брани своје савезнике, укључујујући и Турску од било каквих претњи... У Сирији имамо проблем са ескалацијом руских војних активности. Ово се посебно односи да недавни улазак руског ваздухопловства у ваздушни простор НАТО-а“, рекао је Столтенберг.

На почетку рата, војно ваздухопловство Сирије успело је да искористи своју надмоћ како би бомбардовало побуњеничке положаје, али су различити догађаји утицали на статус сиријске војске и руске интервенције која је постала важна за Асадов режим, наводи "Си - Ен - Ен".

Прво, рат је, како се наводи, премештен у урбане делове где је тешко направити било какве тактичке акције, али и даље није ретко да сиријски хеликоптери испусте барел бомбе. Друго, већина сиријских ваздушних база и за авионе и за хеликоптере је уништена, што је имало највећи утицај на Асадове снаге.

САД и савезници су почели са бомбардовањем овог региона у августу 2014. године. Са САД у коалицији су и Бахреин, Јордан, Катар, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Велика Британија. Друге земље, као што су Француска и Турска, такође нападају Исламску државу али изван званичне коалиције, док су Холандија и Аустралија своје акције усмериле на Ирак.

Са толико актера у Сирији, као што су Иран, Турска, коалиција предвођена САД, а сада и Русија, поставља се питање комуникације, пише "Си - Ен - Ен".

У децембру 2014. ирачке шиа снаге објавиле су информацију да САД и Иран воде разговоре о томе како да се организују и одговоре да претње ИД у Багдаду и другим ирачким градовима.

За Иран, руска интевенција је добродошла.

Иран је саопштио да се спрема за копнену офанзиву над Хезболахом, тако да би Руси овоме помагали из ваздуха, наводи "Си - Ен - Ен".

Званичници САД остали су затечени због мањка комуникације са Москвом, те наводе да су им Руси дали само сат времена упозорења пре првог напада руских снага у Сирији.

Међутим, руски улазак у турски ваздушни простор, за који Руси кажу да је био случајан, а НАТО третира као непријатељски акт, повећали су знатно улог.

Турска је већ свесна чињенице да, упркос Ердогановој посети Москви у семптембру, није било индиција да ће Русија кренути са ваздушним нападима.

Ердоган је због тих догађаја навео да “било какав напад на Турску значи напад на НАТО“.

У међувремену, Пентагон је саопштио да је преусмерио два своја авиона изнад Сирије како би избегли контакт са руским летелицама.

САД и Русија почеле су преговоре о “безбедности узајамних летова“ али још није постигнут никакав договор.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xx

09.10.2015 17:27

Није то Србија да се играју како путин каже тако це бит

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

09.10.2015 18:02

Они и даље мисле да су свјетски полицајци али овј пут је мало цупавије - бице сваста ?

Name

спартак

09.10.2015 20:18

Ста америка планира то нико ни у сну не би уснио...Зло је то велико И намјере су им злонамјерне..Треба бити опрезан...Надам се да Русија зна њихове стварне намјере И да це увијек бити корак или два испред !!!

ОДГОВОРИТЕ