Немају море, али од туризма имају милијарде

У Швајцарској приходи од туризма износе вртоглавих 28 милијарди швајцарских франака. То је три и по пута више од туристичких прихода Хрватске.

Свијет 09.10.2015 | 18:50
Немају море, али од туризма имају милијарде

Немају сунце и море, али имају сатове, прехрамбене и козметичке брендове, као и атракције у Алпима.

Туризам чини само четири одсто швајцарског БДП-а - дословце шлаг на торти. Хотелијерски бизнис цвета. Годишња попуњеност двоструко је већа него у Хрватској. Улаже се опрезно како би се избегло опорезивање имовине од два одсто.

Швајцарци имају модерна скијалишта, али и одредишта масовног туризма. Но и ти су гости веће платежне моц́и. У просеку троше 240 франака на дан. Четири пута више од туриста у Хрватској. Тајна успеха је у атракцијама - попут најстрмије успињаче на свету која за пола сата госте одвезе километар и по у облаке.

Швајцарци су на свој јавни превоз посебно поносни. Повезан је као нигде друго - једна једина карта важи за све возове, аутобусе, успињаче, па чак и бродове у целој земљи. А ако путујете авионом, пртљаг из било којег краја земље можете послати возом и чекац́е вас на коначном одредишту.

Ове године из Европе због јаког курса франка Швајцарска има 12 одсто мање туриста. Али ни то их не забрињава. Азијати и гости са далеких тржишта компензују тај пад. Немају мора, али од туризма знају да зараде.

Извор: Б92

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Швајцарац

09.10.2015 17:53

Није само туризам то сто представља Швајцарску. Ево вам неких података па размишљајте. Влада Швајцарске има само шест министара. А владе Српске и Србије? Влада Швајцарске има само два службена аута и председник швајцарске владе иде градским превозом на посао а по лепом времену бициклом. А у Српској и Србији... ? У Швајцарској нема силних агенција, тајкуна, политицара који краду итд. А у Српској и Србији... ? Швајцарци не продају, земљу, природна богатства и успешне фирме. А у Србији и Српској... ? Овде се закони и устав нису мењали десетинама година а не након сваких избора. А у Србији и Српској...? Овде се за најобичнију ситницу расписује референдум чије резултате ни влада не може да измени. А у Српској и Србији...? У Швајцарској на власти нису лопови и криминалци. А у Српској и Србији....? И јос милион примера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.03.2024 07:47

Ма шта нам наприча тако паметан

Name

Ццц

09.10.2015 19:29

Ниста они нису вриједнији нити паметнији од нас, они су обицни Лопови и под изговором банкарске тајне и неутралности, крију порезе и поткрадају све дрзаве свијета...Лако је сакрити некоме милијарду из земље и касније истој тој земљи позајмити са каматом од 3%....и од тога зивјети......знате ли ви да кантон Зуг има висе регистрованих фирми него становника, да не напомињем колико воде банковних рачуна? Уз све о обично власник неке фирме када дођје да подигне новац за дан потроси и по 20 000 ЦХФ, неки од њих купе и некретнину и тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Свајцарац

10.10.2015 07:46

Јеси се залетио стани мало какви бакраци,твојих сест министара има сваки слузбени ауто и зене по један то је одмах 12.имају сав превоз дзабе возовима,аутобусима,зицарама,бродомвима,хеликоптерима итд,Свајцарска је једина дрзава која је направљена на пљацки отимацини и прљавим парама бар тако свајцарци прицају,на осам милиона становника има милион биједника а најбогатија земља на свијету,

ОДГОВОРИТЕ