Најпознатији свјетски сат прославио 605. рођендан

Једна од највећих туристичких атракција у Прагу јесте астрономски сат Орлој који се налази у склопу Градске већнице. Његова специфичност је што мери сате, дане, месеце, месечеве мене, па чак и хороскоп, а данас слави 605. рођендан.

Путовања 09.10.2015 | 15:30
Најпознатији свјетски сат прославио 605. рођендан

Израдили су га 1410. године сајџија Микулашу од Кадана и Јан Синдел, професор математике и астрономије на Универзитету Чарлс, а око 1490. додат је и календар, док су у 17. веку покретне скулптире, а ликови 12 апостола датирају из 1865-1866. године.

За бројне туристе посебно је атрактивна "представа" која је на распореду сваког пуног сата, када апостоли "излазе", заједно са костуром који звони, Турчином који одмахује главом, богатом шкртицом и таштином која се посматра у огледалу.

Представа се сваки пут завршава на исти начин, златним петлом и звоњавом звона.

Уз сат се везују и две легенде: према једној, градски оци су након завршетка рада ослепели часовничара Хануша како не би више могао направити слично ремек дело, а према другој град ће задесити велика несрећа ако се сат запусти, па се зато стално одржава у добром стању.

За време Другог светског рата сат су нацисти готово уништили. Захваљујући напорима грађана Прага најважнији делови су сачувани. Постепено је обнављан до 1948, а 1979. је очишћен и саниран.

Као рођенданску честитку Гоогле је најстарији функционални сат на свету сместио у једно од своја два слова "о", заједно са свим припадајућим детаљима и везама на текстове посвећене Прашком сату.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар