Нови закон оштрији за директоре предузећа

Новим законом о стечају у Републици Српској биће пооштрене казне за директоре који у предвиђеном року не поднесу захтјев за стечај предузећа, повећан степен контроле рада стечајних управника и ограничен број стечајева које ће моћи да воде истовремено.

Република Српска 09.10.2015 | 22:47
Нови закон оштрији за директоре предузећа

У Министарству правде Републике Српске су истакли да је један од кључних проблема у садашњем закону неблаговремено покретање стечаја због тога што њиме није дефинисан орган који врши надзор над примјеном законске одредбе која прописује да је директор одговоран за благовремено покретање поступка и да ће бити кажњен ако то не учини.

Нацртом закона о стечају, који је Влада Републике Српске усвојила на посљедњој сједници, то питање је ријешено тако да је за контролу и надзор над поштивањем те одредбе задужена Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), која је дужна да покрене прекршајни поступак против директора који на вријеме не покрене стечај.

- Уколико директор у року од 30 дана од дана када је наступио разлог за покретање стечаја не покрене стечајни поступак, биће кажњен са 10.000 КМ. Ту казну му изриче АПИФ, а у случају да не призна кривицу и тражи судско одлучивање, прекршајни поступак води суд. Ниједном директору неће бити свеједно да ли ће покренути стечај или не када мора платити 10.000 КМ - рекао је помоћник министра правде Републике Српске Слободан Зец и додао да је у Српској тренутно у току 300 стечајних поступака.

Посљедице неблаговременог покретања стечајног поступка били су проблеми са недостатком стечајне масе и низак степен намирења повјерилаца. До тога је долазило јер је стечај покретан тек када је фирма у потпуности уништена и опљачкана.

Једна од новина у новом закону је финансијско и оперативно реструктурисање или предстечајни поступак.

- Предстечајни поступак ће бити вођен пред судом, али умјесто стечајног управника имамо повјереника који ће водити рачуна о предузећу. Предстечајни поступак може покренути само дужник или повјерилац, али уз изричиту сагласност дужника. Предвиђено је да овај поступак траје пет мјесеци уз могућност продужења рока за 90 дана. Тиме предузеће добија нову шансу да покуша закључити вансудско поравнање, односно репрограмирати обавезе и задржати раднике - нагласио је Зец.

Додао је да је проблем досадашњег закона био и надзор над радом стечајних управника, па су та питања новим законом пооштрена. Посебан проблем представљало је то да су поједини стечајни управници водили огроман број поступака истовремено.

- Сада је стриктно прописано да један стечајни управник може водити највише два велика стечајна поступка. Број поступака мање вриједности, односно вриједности до 100.000 КМ које могу водити није лимитиран - рекао је Зец и додао да ће накнаде и награде за рад стечајног управника бити одређене правилником који ће бити донесен у року од шест мјесеци од ступања на снагу овог закона.

Извор: Глас Српске

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Серафим

09.10.2015 12:16

Нови закон је донесен а ни један изгласани се не постује нити спроводи бацање народу прасине у оци од незакоња и дивљег запада где србују комуњаре и јајаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрдање

09.10.2015 12:16

Која спрдацина Владе. Прво, тај АПИФ је вјестацка и измисљена творевина. Пардон, није. Слузи само да се запосле партиски послусници. Друго, то никад неце спријецити директоре (власнике) предизеца да прво отудје имовину па онда отјерају фирму у стецај. Директоре (власнике) прије свега треба лицно казњавати за намјерно изазвани стецај отудјивањем имовине предузеца или склањањем добити. Ова садасња Влада толико је неспособна да није у стању да прикрије ни властити криминал и неспособност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дино

09.10.2015 12:27

Нема више стечаја, нема ни предузећа!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех,

09.10.2015 13:30

Смијешни су више са доношењем којекавих закона а непоштивањем ниједног, и крадјом на сваком кораку. Опљачкане су милијарде, уништене скоро све фирме а нема ни ухапшених ни осудјених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

09.10.2015 15:07

Питам се да ли је влада уопште способна размишљати и радити на један бољи начин. Зашто не пратити пословање фирме и на вријеме смјењивати неспособне директоре. Чему уопште служе надзорни одбори ако не управо у ту сврху? Ако нема реда и поретка у предузећу и ако исто не доноси профит, смјењуј директоре! Одмах! Медјутим, они то не могу јер њих предузећа не интересују. Пуца њихов систем корупције и негативне селекције, и нема више ко гласати за њих. Њих интересује како да задрже корупцију и организовани криминал да преживи у условима кад су дошли до дна. Неће ићи момци, своје сте отпјевали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

09.10.2015 17:03

Ови очигледно провоцирају интелигенцију , мазне 200000 км , плати казну 10000 , остаје му 190000 , ма дајте молим вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре валтер

09.10.2015 18:22

Тако је .као у филму Валтер брани Сарајево.

Name

клапац

09.10.2015 23:38

А има ли оштријих мјера за владу? Кад увуку читав ентитет у банкрот. Кад влада мора прогласити стечај ентитета? Са колико ће предсједница владе и министри бити кажњени? Новчано или ће одговарати за велеиздају?

ОДГОВОРИТЕ