Novi zakon oštriji za direktore preduzeća

Novim zakonom o stečaju u Republici Srpskoj biće pooštrene kazne za direktore koji u predviđenom roku ne podnesu zahtjev za stečaj preduzeća, povećan stepen kontrole rada stečajnih upravnika i ograničen broj stečajeva koje će moći da vode istovremeno.

Republika Srpska 09.10.2015 | 22:47
Novi zakon oštriji za direktore preduzeća

U Ministarstvu pravde Republike Srpske su istakli da je jedan od ključnih problema u sadašnjem zakonu neblagovremeno pokretanje stečaja zbog toga što njime nije definisan organ koji vrši nadzor nad primjenom zakonske odredbe koja propisuje da je direktor odgovoran za blagovremeno pokretanje postupka i da će biti kažnjen ako to ne učini.

Nacrtom zakona o stečaju, koji je Vlada Republike Srpske usvojila na posljednjoj sjednici, to pitanje je riješeno tako da je za kontrolu i nadzor nad poštivanjem te odredbe zadužena Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), koja je dužna da pokrene prekršajni postupak protiv direktora koji na vrijeme ne pokrene stečaj.

- Ukoliko direktor u roku od 30 dana od dana kada je nastupio razlog za pokretanje stečaja ne pokrene stečajni postupak, biće kažnjen sa 10.000 KM. Tu kaznu mu izriče APIF, a u slučaju da ne prizna krivicu i traži sudsko odlučivanje, prekršajni postupak vodi sud. Nijednom direktoru neće biti svejedno da li će pokrenuti stečaj ili ne kada mora platiti 10.000 KM - rekao je pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec i dodao da je u Srpskoj trenutno u toku 300 stečajnih postupaka.

Posljedice neblagovremenog pokretanja stečajnog postupka bili su problemi sa nedostatkom stečajne mase i nizak stepen namirenja povjerilaca. Do toga je dolazilo jer je stečaj pokretan tek kada je firma u potpunosti uništena i opljačkana.

Jedna od novina u novom zakonu je finansijsko i operativno restrukturisanje ili predstečajni postupak.

- Predstečajni postupak će biti vođen pred sudom, ali umjesto stečajnog upravnika imamo povjerenika koji će voditi računa o preduzeću. Predstečajni postupak može pokrenuti samo dužnik ili povjerilac, ali uz izričitu saglasnost dužnika. Predviđeno je da ovaj postupak traje pet mjeseci uz mogućnost produženja roka za 90 dana. Time preduzeće dobija novu šansu da pokuša zaključiti vansudsko poravnanje, odnosno reprogramirati obaveze i zadržati radnike - naglasio je Zec.

Dodao je da je problem dosadašnjeg zakona bio i nadzor nad radom stečajnih upravnika, pa su ta pitanja novim zakonom pooštrena. Poseban problem predstavljalo je to da su pojedini stečajni upravnici vodili ogroman broj postupaka istovremeno.

- Sada je striktno propisano da jedan stečajni upravnik može voditi najviše dva velika stečajna postupka. Broj postupaka manje vrijednosti, odnosno vrijednosti do 100.000 KM koje mogu voditi nije limitiran - rekao je Zec i dodao da će naknade i nagrade za rad stečajnog upravnika biti određene pravilnikom koji će biti donesen u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Serafim

09.10.2015 12:16

Novi zakon je donesen a ni jedan izglasani se ne postuje niti sprovodi bacanje narodu prasine u oci od nezakonja i divljeg zapada gde srbuju komunjare i jajare.

ODGOVORITE
Name

Sprdanje

09.10.2015 12:16

Koja sprdacina Vlade. Prvo, taj APIF je vjestacka i izmisljena tvorevina. Pardon, nije. Sluzi samo da se zaposle partiski poslusnici. Drugo, to nikad nece sprijeciti direktore (vlasnike) predizeca da prvo otudje imovinu pa onda otjeraju firmu u stecaj. Direktore (vlasnike) prije svega treba licno kaznjavati za namjerno izazvani stecaj otudjivanjem imovine preduzeca ili sklanjanjem dobiti. Ova sadasnja Vlada toliko je nesposobna da nije u stanju da prikrije ni vlastiti kriminal i nesposobnost.

ODGOVORITE
Name

dino

09.10.2015 12:27

Nema više stečaja, nema ni preduzeća!?

ODGOVORITE
Name

Eh,

09.10.2015 13:30

Smiješni su više sa donošenjem kojekavih zakona a nepoštivanjem nijednog, i kradjom na svakom koraku. Opljačkane su milijarde, uništene skoro sve firme a nema ni uhapšenih ni osudjenih.

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

09.10.2015 15:07

Pitam se da li je vlada uopšte sposobna razmišljati i raditi na jedan bolji način. Zašto ne pratiti poslovanje firme i na vrijeme smjenjivati nesposobne direktore. Čemu uopšte služe nadzorni odbori ako ne upravo u tu svrhu? Ako nema reda i poretka u preduzeću i ako isto ne donosi profit, smjenjuj direktore! Odmah! Medjutim, oni to ne mogu jer njih preduzeća ne interesuju. Puca njihov sistem korupcije i negativne selekcije, i nema više ko glasati za njih. Njih interesuje kako da zadrže korupciju i organizovani kriminal da preživi u uslovima kad su došli do dna. Neće ići momci, svoje ste otpjevali.

ODGOVORITE
Name

valter

09.10.2015 17:03

Ovi očigledno provociraju inteligenciju , mazne 200000 km , plati kaznu 10000 , ostaje mu 190000 , ma dajte molim vas!

ODGOVORITE
Name

re valter

09.10.2015 18:22

Tako je .kao u filmu Valter brani Sarajevo.

Name

klapac

09.10.2015 23:38

A ima li oštrijih mjera za vladu? Kad uvuku čitav entitet u bankrot. Kad vlada mora proglasiti stečaj entiteta? Sa koliko će predsjednica vlade i ministri biti kažnjeni? Novčano ili će odgovarati za veleizdaju?

ODGOVORITE