Сирија: Ослобођено 9 градова од џихадиста

Сиријска армија ослободила је, током првих дан и по офанзиве у провинцији Хама, девет градова и већих насеља, саопштили су у четвртак војни извори у Дамаск.

Свијет 09.10.2015 | 12:10
Сирија: Ослобођено 9 градова од џихадиста

Снаге лојалне шефу државе Башару Асаду преузеле су контролу над Латмејном. Маркабом, Аштаном, Ал-Хувејром, Кафр-Набудом, Ал-Магиром, Тел-ал-Сахром и Тел-Усманом.

Начелник сиријског Генералштаба Али Абдулах Ајуб истакао је да је покренута „широка офанзива” и додао да су руски авио-удари умањили војну моћ „међународне терористичке групације која је себе прогласила за Исламску државу”.

Извјештач московске телевизије Русија 24 Јевгениј Подубниј јавио је у четвртак касно поподне да се Сиријске трупе крећу на север, према Идлибу.

Ратни извјештач московског дневног листа „КП” из Сирије Александар Коц, јавио је да обе стране користе и совјетске вишецјевне ракетне бацаче „Град”.

Он је у четвртак вече јавио да је сиријски Четврти јуришни корпус заузео град Мурик који је Џебхат (Фронт) ан-Нусра, који се сматра огранком Ал Каиде, био погласио за своју престоницу.

Коц пише и да је на граничној линији између провинција Хама и Идлиб видео два дивизиона бацача „Град” и двадесетак хаубица Д-30.

Артиљерци су долазак руских новинара дочекали узвицима „Русија, Русија“ и „Путин, Путин”. Потом су им рекли да им руски авиони много помажу јер се појављују, у просеку, на 15 минута и „туку ли туку”.

На видео снимку, који су направили припадници Исламске државе, виде се руски хеликоптери Ми-35 који ниско надлећу село Мусасана недалеко од града Хама. Види се како хеликоптери маневришу и повремено испаљују „топлотне мамце” да не би били погођени са земље.

Гласови који се чују су гласови припадника ИД који између себе говоре да се спрема „напад Асадове технике” и да су ти хеликоптери „у извидници”, чују се и питања „имају ли ракете” и „шта ли ће бацити на земљу”...

Замјеник шефа сиријске дипломатије Фејсал Микдад рекао је руским новинарима да је авијација Русије нањела већу штету Исламској држави за осам дана него Американци и њихова коалиција за протеклу годину.

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Гаврило Принцип

09.10.2015 12:21

Баћушка дејствује !

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

09.10.2015 13:04

А, ста казе...туку ли туку ! Па јесмо ли пријатељи или нисмо...Зато уједињени против зла !!! Пуц..пуц--- озез, озез..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизнис

09.10.2015 14:21

Е сад ће Милорад да оде у Сирију да скупља топовске чауре. Поново ће да их прода једном Рому у Швајцарској, као што је урадио са чаурама из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.10.2015 14:06

Само рокај, нека виде како то изгледа када супротној страни помаже права сила.

ОДГОВОРИТЕ