Sirija: Oslobođeno 9 gradova od džihadista

Sirijska armija oslobodila je, tokom prvih dan i po ofanzive u provinciji Hama, devet gradova i većih naselja, saopštili su u četvrtak vojni izvori u Damask.

Svijet 09.10.2015 | 12:10
Sirija: Oslobođeno 9 gradova od džihadista

Snage lojalne šefu države Bašaru Asadu preuzele su kontrolu nad Latmejnom. Markabom, Aštanom, Al-Huvejrom, Kafr-Nabudom, Al-Magirom, Tel-al-Sahrom i Tel-Usmanom.

Načelnik sirijskog Generalštaba Ali Abdulah Ajub istakao je da je pokrenuta „široka ofanziva” i dodao da su ruski avio-udari umanjili vojnu moć „međunarodne terorističke grupacije koja je sebe proglasila za Islamsku državu”.

Izvještač moskovske televizije Rusija 24 Jevgenij Podubnij javio je u četvrtak kasno popodne da se Sirijske trupe kreću na sever, prema Idlibu.

Ratni izvještač moskovskog dnevnog lista „KP” iz Sirije Aleksandar Koc, javio je da obe strane koriste i sovjetske višecjevne raketne bacače „Grad”.

On je u četvrtak veče javio da je sirijski Četvrti jurišni korpus zauzeo grad Murik koji je Džebhat (Front) an-Nusra, koji se smatra ogrankom Al Kaide, bio poglasio za svoju prestonicu.

Koc piše i da je na graničnoj liniji između provincija Hama i Idlib video dva diviziona bacača „Grad” i dvadesetak haubica D-30.

Artiljerci su dolazak ruskih novinara dočekali uzvicima „Rusija, Rusija“ i „Putin, Putin”. Potom su im rekli da im ruski avioni mnogo pomažu jer se pojavljuju, u proseku, na 15 minuta i „tuku li tuku”.

Na video snimku, koji su napravili pripadnici Islamske države, vide se ruski helikopteri Mi-35 koji nisko nadleću selo Musasana nedaleko od grada Hama. Vidi se kako helikopteri manevrišu i povremeno ispaljuju „toplotne mamce” da ne bi bili pogođeni sa zemlje.

Glasovi koji se čuju su glasovi pripadnika ID koji između sebe govore da se sprema „napad Asadove tehnike” i da su ti helikopteri „u izvidnici”, čuju se i pitanja „imaju li rakete” i „šta li će baciti na zemlju”...

Zamjenik šefa sirijske diplomatije Fejsal Mikdad rekao je ruskim novinarima da je avijacija Rusije nanjela veću štetu Islamskoj državi za osam dana nego Amerikanci i njihova koalicija za proteklu godinu.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Gavrilo Princip

09.10.2015 14:21

Baćuška dejstvuje !

ODGOVORITE
Name

spartak

09.10.2015 15:04

A, sta kaze...tuku li tuku ! Pa jesmo li prijatelji ili nismo...Zato ujedinjeni protiv zla !!! Puc..puc--- ozez, ozez..

ODGOVORITE
Name

Biznis

09.10.2015 16:21

E sad će Milorad da ode u Siriju da skuplja topovske čaure. Ponovo će da ih proda jednom Romu u Švajcarskoj, kao što je uradio sa čaurama iz BiH.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.10.2015 16:06

Samo rokaj, neka vide kako to izgleda kada suprotnoj strani pomaže prava sila.

ODGOVORITE