"Путиноманија" захватила и Ирак

Ирачки сликар Мохамад Карим Нихаја један је од оних који су једва чекали да се "Русија прикључи борби против Исламске државе".

Занимљивости 09.10.2015 | 09:30
"Путиноманија" захватила и Ирак

Док завршава портрет руског председника Владимира Путина у свом атељеу у центру Багдада, уметник каже да "Руси постижу резултате, док Сједињене Америчке Државе и њихови савезници бомбардују већ годину дана, а ништа не постижу".

Као многи Ирачани, и он прати с великим интересовањем развој догадјаја у суседној Сирији где Исламска држава држи под контролом велике делове територије.

"Ми не желимо медјународну коалицију, већ само Русију. И заклаћемо овцу", ако се буде ангажовала у Ираку, прокоментарисао је један младић.

За Ирачане који деле његово мишљење, Москва, која је последњих година снажно подржавала Дамаск и Техеран, представља природнијег савезника од САД, које су током осам година држале Ирак под окупацијом.

Фотографије одлучног Путина - голог до паса и хладног погледа, јако су популарне у Ираку. На друштвеним мрежама, многи су руског лидера већ прогласили почасним грађанином Ирака. Други, пак, препричавају виц по којем се из његовог презимена види да Путин има ирачке корене.

Према овој духовитој причи, Путинов отац је на пијаци на шиитском југу Ирака продавао смокве ("тин" на арапском), те је зато назван "Абу Тин". Након Другог светског рата, отишао је у Совјетски Савез где се оженио "руском плавушом" и добио сина коме је дао име Абделамир, а које је Русима било тако тешко да га изговорају да су дечака преименовали у Владимир.

На Фејсбуку, поједини корисници руског председника називају Путина "шиитом" и уместо своје профилне слике стављају Путинов портрет.

"Требало би Путину дати ирачко и сиријско држављанство јер нас више воли од наших политичара", предлаже Мохамад а-Бахалди, студент у Наџафу.

"Муслимани нас бомбардују, а Путин, који је православни хришћанин, нас брани", каже један продавац, док један таксиста захваљује "Путину јер га је убедио да остане у Ираку".

Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Серафим

09.10.2015 07:52

Путин је праведан и богомудар дрзавник, он није као америка и ЦИА која јавно брани а тајно унисти, опљацка или сахрани, на крају це се цео свет окренути против запада и америке а у русији це видети правду и надахнуце за будуце генерације у целоме свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смајо

09.10.2015 08:03

Изгледа сада хоце сеити да освете сунитима и Садама Хусеина који је инаце био пријатељ Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

11.10.2015 07:15

Кад би овај сироти народ знао да у политици не постоји ни љубав ни мрзња, него само хладни безосецајни интерес.Наравно са низбезном колатералном стетом.

ОДГОВОРИТЕ