"Putinomanija" zahvatila i Irak

Irački slikar Mohamad Karim Nihaja jedan je od onih koji su jedva čekali da se "Rusija priključi borbi protiv Islamske države".

Zanimljivosti 09.10.2015 | 09:30
"Putinomanija" zahvatila i Irak

Dok završava portret ruskog predsednika Vladimira Putina u svom ateljeu u centru Bagdada, umetnik kaže da "Rusi postižu rezultate, dok Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici bombarduju već godinu dana, a ništa ne postižu".

Kao mnogi Iračani, i on prati s velikim interesovanjem razvoj dogadjaja u susednoj Siriji gde Islamska država drži pod kontrolom velike delove teritorije.

"Mi ne želimo medjunarodnu koaliciju, već samo Rusiju. I zaklaćemo ovcu", ako se bude angažovala u Iraku, prokomentarisao je jedan mladić.

Za Iračane koji dele njegovo mišljenje, Moskva, koja je poslednjih godina snažno podržavala Damask i Teheran, predstavlja prirodnijeg saveznika od SAD, koje su tokom osam godina držale Irak pod okupacijom.

Fotografije odlučnog Putina - golog do pasa i hladnog pogleda, jako su popularne u Iraku. Na društvenim mrežama, mnogi su ruskog lidera već proglasili počasnim građaninom Iraka. Drugi, pak, prepričavaju vic po kojem se iz njegovog prezimena vidi da Putin ima iračke korene.

Prema ovoj duhovitoj priči, Putinov otac je na pijaci na šiitskom jugu Iraka prodavao smokve ("tin" na arapskom), te je zato nazvan "Abu Tin". Nakon Drugog svetskog rata, otišao je u Sovjetski Savez gde se oženio "ruskom plavušom" i dobio sina kome je dao ime Abdelamir, a koje je Rusima bilo tako teško da ga izgovoraju da su dečaka preimenovali u Vladimir.

Na Fejsbuku, pojedini korisnici ruskog predsednika nazivaju Putina "šiitom" i umesto svoje profilne slike stavljaju Putinov portret.

"Trebalo bi Putinu dati iračko i sirijsko državljanstvo jer nas više voli od naših političara", predlaže Mohamad a-Bahaldi, student u Nadžafu.

"Muslimani nas bombarduju, a Putin, koji je pravoslavni hrišćanin, nas brani", kaže jedan prodavac, dok jedan taksista zahvaljuje "Putinu jer ga je ubedio da ostane u Iraku".

B 92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Serafim

09.10.2015 07:52

Putin je pravedan i bogomudar drzavnik, on nije kao amerika i CIA koja javno brani a tajno unisti, opljacka ili sahrani, na kraju ce se ceo svet okrenuti protiv zapada i amerike a u rusiji ce videti pravdu i nadahnuce za buduce generacije u celome svetu.

ODGOVORITE
Name

smajo

09.10.2015 08:03

Izgleda sada hoce seiti da osvete sunitima i Sadama Huseina koji je inace bio prijatelj Rusa.

ODGOVORITE
Name

Eh

11.10.2015 07:15

Kad bi ovaj siroti narod znao da u politici ne postoji ni ljubav ni mrznja, nego samo hladni bezosecajni interes.Naravno sa nizbeznom kolateralnom stetom.

ODGOVORITE