Сами граде храм

Удружило се двадесетак мештана засеока Дворине, надомак Српца. До сада су потрошили око 10.000 марака. Помажу донатори.

Република Српска 08.10.2015 | 22:30
Сами граде храм

На сеоском гробљу у засеоку Дворине код Српца почело је бетонирања кровне плоче на капели, а у акцији је учествовало око 20 мештана, на челу са главним мајстором Браном Савићем.

- У договору са србачким свештеником, протонамесником Жељком Сарићем, формирали смо Црквени одбор за подизање храма јер верници за време сахрана нису имали услове за обављање обреда. Акцијама смо за кратко време излили темељ који је свештеник Сарић освештао на велики празник Духове 31. маја - каже председник одбора Драган Савић.

Он додаје да је за градњу храма посебно заслужан комшија Миломир Цвијић који је запослен у Аустрији и кога смо затекли како учествује у акцији.

- До сада смо извели десетак акција и укупно утрошили око 10.000 марака. Предстоје нам наставак градње звоника, набавка звона у Словенији, малтерисање, уградња столарије и електроинсталација и покривање храма лимом, што би коштало још око 20.000 марака - каже Цвијић и додаје да се нада да ће добри људи овог села радом и новчаним донацијама завршити храм који ће носити назив Света Марија Магдалина, до краја идуће године - каже Цвијић.

Угледни домаћин из овог села Зоран Кресојевић каже да је у Регулића гробљу сахрањено 18 његових предака и да има трагова да је ово гробље, окружено шумом са свих страна, подигнуто још у турско доба.

У засеоку Дворине живе 22 породице Регулића, Савића, Цвијића, Тубића, Лазића, Кресојевића и других које су познате по слози и оно што започну, обично и ураде. Након што су ове године добили одбрамбени насип од поплава дужине око два километра и нови мост преко речице Ине, рачунају да им је још остало да асфалтирају прикључни сеоски на локални пут, чиме би пут до Српца скратили за око два километра.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лалин

08.10.2015 22:01

Свака вам цаст тако и треба. Свако да се бори за своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

09.10.2015 07:28

Докле су људи догурали са 10.000 а да власт ово прави рекли би око 130.000 да су уложили до сад . Свака част овим људима .Уз Божију помоћ завршиће брзо