Плаћају Топлану, а грију се на рерну!

Како би се ових дана загријали, Бањалучани користе све осим градског гријања које плаћају сваки мјесец.

Република Српска 08.10.2015 | 14:30
Плаћају Топлану, а грију се на рерну!

А из Топлане ништа ново - понављају да гријања неће бити прије 15. октобра, осим у случају да температуре три дана узастопно буду 12 степени или ниже.

Иако се нису стекли услови за пријевремено пуштање гријања, многи грађани се питају зашто се смрзавају с обзиром да бањалучку Топлану плаћају током цијеле године.

"Посљедних дана поприлично је хладно, посебно ујутро и увече. Без џемпера и дуплих покривача тешко се загријати. Просторије загријавам уз помоћ рерне и сунчевих зрака, ако уопште могу да се 'улове' кроз отворен прозор током облачних и кишних дана. Мислим да је дошло вријеме за топле радијаторе, макар на неколико сати дневно", рекла је Јасмина Сеферовић, која живи на Булевару цара Душана.

У бањалучкој "Топлани" су поновили ранији став да према Одлуци о општим условима о испоруци топлотне енергије сезона гријања може да почне и прије 15. октобра ако температуре три дана узастопно буду 12 степени или ниже.

"Уколико температуре три дана узастопно, мјерене у 21 час буду 12 степени и ниже, почећемо гријати и раније", потврдила нам је портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић, истичући да ће цијене гријања остати иста.

"Код стамбених потрошача, код који се обрачун врши по квадратном метру, цијена је 1,65 по квадрату. Потрошачи који имају уграђен калориметар плаћају 133 КМ по мегават-часу. Цијена гријања за пословне потрошаче је 199 КМ по мегават-часу", казала је Мијатовићева.

С обзиром да Бањалучани плаћају високу цијену гријања, која по неким статистикама износи близу 40 одсто од укупних трошкова становања, услугу испоруке топлотне енергије треба прилагодити стварном стању и сутуацији, поручују борци за потрошачка права.

Из Покрета потрошача наводе да Правилник о испоруци топлотне енергије не дефинише кључне ствари као што су квалитет и цијена услуге у уговору између Топлане и потрошача гријања у Бањалуци.

"Ти уговори су типски, односно једнострани тако да потрошачи нису имали прилику да учествују у њиховом креирању. Имали смо примједбе на такве уговоре, али не знамо да ли их је Топлана уважила", рекао нам је секретар Удружења грађана "Покрет потрошача Републике Српске" Драгован Петровић.

Преостаје нам, дакле, да се надамо хладноћи, или врућини (па да пустимо да Сунце обавља посао Топлане, бесплатно!), или да се уздамо у добру, стару рерну...

Извор: Мондо.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

стално би да музу

08.10.2015 12:46

Када уграде у стан калориметар онда ћу се одлучити за склапање уговора са њима јер овако плаћам и кад грију и кад негрију, док је калориметар нешто друго плаћам колико потрошим и онда потписујем са њима тај уговор сличан потрошњи струје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брррррр..

08.10.2015 13:09

Најбоље је одјавити гријање јер Топлана пљачка овај народ. Ја им годишње "поклоним" око 1200 КМ , а догријавам стан на гријалицу. Али још ову сезону и никада више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

08.10.2015 13:15

Гријање није 1,65 км по м2,већ 3,30 км по м2 јер гријање плаћамо целу годину и грију максимално 6 мјесеци,а некад и мање због промјене климатских услова.Најскупље гријање у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је то данас,

08.10.2015 13:59

Сваста се радити смије, па и да се плаца када топлана не грије.

Name

бајка

08.10.2015 14:11

Засто не написете како је то "дивно" ресено у Броду, народ узива, пред зградама хрпе дрва...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без везе

08.10.2015 16:13

Какве везе има Брод са главним градом РС, Бања Луком.