Подршка Њемачке зависи од реформи

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак рекао је данас у Берлину да је БиХ дата прилика да ухвати корак у процесу ЕУ интеграција коју не смије пропустити.

Босна и Херцеговина 07.10.2015 | 20:35
Подршка Њемачке зависи од реформи

Црнадак је у разговору са њемачким министром иностраних послова Франком-Валтером Штајнмајром захвалио Њемачкој и Штајнмајеру лично за изузетно важан ангажман у покретању иницијативе којом је деблокиран процес европских интеграција БиХ.

Из Министарства иностраних послова /МИП/ БиХ саопштено је да је Црнадак информисао саговорника о напретку постигнутом у БиХ, посебно у посљедњих неколико мјесеци.

Током сусрета је истакнута снажна подршка Њемачке БиХ на европском путу и провођењу Реформске агенде, те потврђено њемачко опредјељење да помогне БиХ и региону у економским и социјалним реформама.

Наглашено је да је интерес Њемачке постизање трајне стабилности и безбједности на западном Балкану обезбјеђењем европске перспективе за све земље региона.

Црнадак је истакао велику улогу коју је Њемачка путем Берлинског процеса дала пројекту инфраструктурног повезивања западног Балкана.

Он је нагласио интерес БиХ за јачање економских односа са Њемачком, која је један од најважнијих спољнотрговинских партнера и инвеститора у БиХ.

Црнадак је информирао Штајнмајера да Савјет министара БиХ активно ради на побољшању пословне климе и да је циљ реформи које БиХ мора спровести повећање инвестиција.

Министар иностраних послова БиХ истакао је да је један од приоритета рада МИП-а у будућем периоду јачање економске дипломатије.

Црнадак је нагласио значај помоћи коју Њемачка већ годинама пружа БиХ путем развојне, техничке и финансијске сарадње.

Он је додао да резултати те сарадње доприносе унапређењу инфраструктуре, развоју енергетског сектора и пословног окружења, те јачању демократских односа и правне државе.

Говорећи о избјегличкој кризи, Црнадак је нагласио да БиХ предузима свеобухватне мјере у случају масовнијег доласка избјеглица, а које садрже безбједносну и хуманитарну компоненту.

Он је додао да је интерес БиХ да буде пронађено заједничко свеобухватно рјешење за кризу, те да ће БиХ, заједно са ЕУ и сусједима учествовати у раду Конференције о источномедитеранским и западнобалканским рутама, која ће сутра бити одржана у Луксембургу и на којој ће бити расправљано о растућим мигрантским токовима са Блиског истока.

Црнадак ће у поподневним часовима одржати састанак са представницима удружења грађана БиХ у Њемачкој, на којем ће бити размијењена мишљења и идеје о начину и циљевима већег укључивања дијаспоре у Њемачкој у друштвени и економски развој БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тихи

08.10.2015 14:08

Ти министре нису уопште у току, нас не интересује ста казе Швабо "јебо то" проговорио Миле Радишић.

ОДГОВОРИТЕ