Podrška Njemačke zavisi od reformi

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak rekao je danas u Berlinu da je BiH data prilika da uhvati korak u procesu EU integracija koju ne smije propustiti.

Bosna i Hercegovina 07.10.2015 | 20:35
Podrška Njemačke zavisi od reformi

Crnadak je u razgovoru sa njemačkim ministrom inostranih poslova Frankom-Valterom Štajnmajrom zahvalio NJemačkoj i Štajnmajeru lično za izuzetno važan angažman u pokretanju inicijative kojom je deblokiran proces evropskih integracija BiH.

Iz Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH saopšteno je da je Crnadak informisao sagovornika o napretku postignutom u BiH, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tokom susreta je istaknuta snažna podrška NJemačke BiH na evropskom putu i provođenju Reformske agende, te potvrđeno njemačko opredjeljenje da pomogne BiH i regionu u ekonomskim i socijalnim reformama.

Naglašeno je da je interes NJemačke postizanje trajne stabilnosti i bezbjednosti na zapadnom Balkanu obezbjeđenjem evropske perspektive za sve zemlje regiona.

Crnadak je istakao veliku ulogu koju je NJemačka putem Berlinskog procesa dala projektu infrastrukturnog povezivanja zapadnog Balkana.

On je naglasio interes BiH za jačanje ekonomskih odnosa sa NJemačkom, koja je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera i investitora u BiH.

Crnadak je informirao Štajnmajera da Savjet ministara BiH aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da je cilj reformi koje BiH mora sprovesti povećanje investicija.

Ministar inostranih poslova BiH istakao je da je jedan od prioriteta rada MIP-a u budućem periodu jačanje ekonomske diplomatije.

Crnadak je naglasio značaj pomoći koju NJemačka već godinama pruža BiH putem razvojne, tehničke i finansijske saradnje.

On je dodao da rezultati te saradnje doprinose unapređenju infrastrukture, razvoju energetskog sektora i poslovnog okruženja, te jačanju demokratskih odnosa i pravne države.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, Crnadak je naglasio da BiH preduzima sveobuhvatne mjere u slučaju masovnijeg dolaska izbjeglica, a koje sadrže bezbjednosnu i humanitarnu komponentu.

On je dodao da je interes BiH da bude pronađeno zajedničko sveobuhvatno rješenje za krizu, te da će BiH, zajedno sa EU i susjedima učestvovati u radu Konferencije o istočnomediteranskim i zapadnobalkanskim rutama, koja će sutra biti održana u Luksemburgu i na kojoj će biti raspravljano o rastućim migrantskim tokovima sa Bliskog istoka.

Crnadak će u popodnevnim časovima održati sastanak sa predstavnicima udruženja građana BiH u NJemačkoj, na kojem će biti razmijenjena mišljenja i ideje o načinu i ciljevima većeg uključivanja dijaspore u NJemačkoj u društveni i ekonomski razvoj BiH.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tihi

08.10.2015 14:08

Ti ministre nisu uopšte u toku, nas ne interesuje sta kaze Švabo "jebo to" progovorio Mile Radišić.

ODGOVORITE