ЕУ ће депортовати хиљаде миграната

ЕУ планира депортовати 'стотине хиљада' тражилаца азила у неколико седмица у своје матичне земље, јавља британски Тајмс.
Новим планом Европска унија створиће Канцеларију за повратак миграната у склопу Фронтеxа, агенције ЕУ задужене за надзор граница уније. Открива то тајни докумет који је процурио из Брисела.

Свијет 07.10.2015 | 20:55
ЕУ ће депортовати хиљаде миграната

План је усмјерен према сиромашним државама којима ЕУ помаже у развоју и с којима има склопљене трговинске уговоре, попут Малија, Нигера, Сомалије, Етиопије и Еритреје, јавља спутникнеwс.

Уколико државе не пристану примити своје економске мигранте, ЕУ ће повући своју помоћ тим државама, трговинске договоре и постојеће визе.

Процијењује се да ће захтјев за азилом бити одбијен за око 400.000 људи који су ушли у ЕУ у првој половини 2015. године. Европска комисија није у сриједу потврдила ту бројку.

Шта ће бити с избјеглицама из Сирије?

Како ће ово утицати на избјеглице из Авганистана и Сирије, који бјеже пред ратом, није објашњено. Сврха овог плана је заустављање дотока избјеглица. Поједини медији су објавили да ће ЕУ одвојити 800 милиона евра за враћање људи.

“ЕУ и њене чланице требале би учинити више на повратку. Већи број повратника требао би бити средство одвраћања за нерегуларне мигранте”, каже се у документу.

Овај план тиче се само земаља које су у Шенгену. Одлуком се желе подстаћи државе да буду активније у регистрацији и депортацији илегалаца.

Нацрт текста о којем ће у четвртак разговарати министри унутрашњих послова ЕУ упозорава да би земље требале више мигранта враћати у њихове земље јер би раст броја оних који су враћени могао одвратити илегалну имиграцију од доласка у земље ЕУ.

ЕК: Постоји акциони план

Европска комисија није у сриједу потврдила бројку од 400.000 људи који би, по неким изворима, требали бити враћени у своје земље јер немају право на азил, али је истакла да постоји акциони план за враћање тих људи.

Из ЕК-а истичу да нема никаква тајног плана, али да постоји акциони план јавно објављен, који предвиђа повратак економских миграната у њихове земље.

Портпарол Комисија Мина Андрева рекла је да је још прошле године враћено 40 одсто економских миграната.

Андрева је потврдила и да ће овај петак започети провођење програма релокације. Први мигранти биће пресељени из Италије у Шведску.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лов

08.10.2015 18:37

Ја лов не волим посебно ако се зивотиња намами медом па онда открије да је мед **вно. Осим мене све то.

ОДГОВОРИТЕ