Главаш постројио страначку гарду

Осуђеник за ратни злочин Бранимир Главас у тајности организује вежбе младића окупљаних у Славонску соколску гарду, пренели су данас хрватски медији на шта Главаш одговара да је реч о унутарстраначкој спортско-рекративној секцију ХДССБ-а.

Регион 07.10.2015 | 14:40
Главаш постројио страначку гарду

"Позор! Славонска соколска гардо, Домовини верни!", чује се заповеднички глас који одзвања у празној спортској дворани Обртничке школе у Осијеку, на шта 30 младића обучених у црне униформе с црним береткама на главама одговара "Увек верни".

На левој руци униформе им је грб, а на прслуку с леве стране натпис Славонска соколска гарда испод којег је лого ХДССБ-а, странке коју је утемељио Бранимир Главаш који и лично надгледа припреме, како сазнаје Јутарњи лист, почасне јединице која се припрема за своје прво јавно представљање 8. октобра на Сабору странке у осјечкој дворани Зрињевац.

Како преноси загребачки дневник, реч је о јединици која изгледа као права војна јединица, једино што немају оружје, већ у рукама држе страначке и државне заставе.

Из ХДССБ-а поручују да се не догађа ништа посебно и да су то само припреме за Сабор.

Иако својим речима настоје да миноризују то што припремају, примећује "Јутарњу", чињеница да су у Главашевој странци одлучили да организују јединицу која по много чему подсећа на војску и носи војне конотације сама по себи изазива позорност јавности.

Коментаришући оснивање Славонске соколске гарде, Главаш је данас у емисији "Нови дан" поруцио да није реч ни о каквој "тајној војсци", већ о спортско-рекреативној секцији која ће бити у функцији спорта и странке, која ће окуплљати младеж и исказати се на спортско-хуманитарном плану, преноси регионална телевизија Н1.

Упитан чему данас гарда у црним униформама и какве везе таква одећа има са спортским клубом, одговорио је да су у странци водили расправу да ли да буду у дугиним бојама или црним бојама, али да су се одлучили на црну јер би, каже, дугине боје слале неке поруке које би им разбиле странку, а црна боја делује елегантно и свечано.

"Спремни смо и да Министарство управе каже своју реч, али ја вас уверавам да смо ми озбиљна политичка странка и да ће ова секција деловати у складу са законом. Не бежимо од тога да ће бити оваквих или онаквих утисака", поручујуе Главаш који је почетком године пуштен из затвора у Мостару где је служио казну због ратног злочина почињеног над Србима у Осијеку.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Црни Груја

07.10.2015 13:48

Усташка младеж на постројавању. Још само да ставе слово У на капе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

07.10.2015 14:35

Будала матора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

чувар.

07.10.2015 15:02

Дајте маторог опет у затвор да се мало смири.

Name

Гаврило Принцип

08.10.2015 11:00

Како се на Хрватском каже Кондом? - Бранимир Главаш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

08.10.2015 11:01

Хрвати су најхрабрији народ на свету не зато што се ничега не боје, него зато што се ничега не стиде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

08.10.2015 11:02

Хрват бити је дијагноза .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

08.10.2015 11:58

ЗА ЛУДНИЦУ СПРЕМНИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

08.10.2015 12:30

Превазиђени усташа организује усташки "префињени" подмладак који не зна ни стројеви корак него млате као пијанци на пишању. А црна униформа им је "традиција", недостаје само оно Главашево сирће од вина "Адолф Хитлер" па када се добро понапијају и да пјевају Данке Дојчланд. Багро марш бре у затвор тамо ти је мјесто

ОДГОВОРИТЕ