"Бомбардер" више не може да слави, јер...

Легендарни нападач Бајерна и немачке репрезентације има Алцхајмерову болест.

Фудбал 07.10.2015 | 20:20
"Бомбардер" више не може да слави, јер...

Најбољи стрелац Бајерна и Бундес лиге свих времена 3. новембра ће напунити 70 година, али том приликом неће бити организовано никакво славље.

Јер, Герд Милер је оболео од Алцхајмерове болести и од фебруара ове године је под свакодневном лекарском негом.

Бајерн је ову тужну вест поделио са фудбалском јавношћу путем званичног саопштења, уз обећање да ће клуб увек бити на услузи својој живој легенди.

Милер је са 566 голова у првенственим утакмицама скоро дупло ефикаснији од следећег играча на листи најбољих стрелаца у историји Бундес лиге.

Популарни "Бомбардер" је други голгетер свих времена немачке репрезентације (68 голова на 62 меча), иза Мирослава Клосеа, који га је надмашио уочи Мундијала у Бразилу.

Дуго је био најбољи стрелац европских клупских такмичења, али су га добрим делом услед повећаног броја утакмица у модерној ери фудбала претекли Андреј Шевченко, Филипо Инзаги, Раул Гонзалес, Лионел Меси и Кристијано Роналдо.

Ипак, са просеком од 0,87 погодака по утакмици, Милер је и даље без премца међу голгетерима европских купова. Месијев просек је 0,78, а Роналдов 0,69 голова.

Бајерн у клупском музеју на Алијанц арени ове године приређује изложбу под називом "Каисер. Калле. Бомбер", која је посвећена Францу Бекенбауеру, Карлхајнцу Руменигеу и Герду Милеру.

Бекенбауер и Милер током 2015. пуне 70, а Румениге 60 година.

"Герд Милер је један од великана светског фудбала. Без његових голова Бајерн и немачки фудбал не би били то што су данас. Био је тип центарфора каквог вероватно више никад нећемо видети, а упркос успесима које је постизао, остао је скроман човек, што ме је одувек импресионирало", изјавио је Румениге.

Милер је са Бајерном освојио 13 трофеја, укључујући три узастопне титуле првака Европе (1974, 1975, 1976), док је са селекцијом СР Немачке био шампион Европе 1972. и светски првак 1974. године.

"По завршетку играчке каријере је употребио своје искуство у тренерском послу. Као тренер млађих категорија обликовао је будуће светске шампионе Филипа Лама, Бастијана Швајнштајгера и Томаса Милера, на чему смо му такође јако захвални", додао је Румениге.

Коментари / 0

Оставите коментар