"Bombarder" više ne može da slavi, jer...

Legendarni napadač Bajerna i nemačke reprezentacije ima Alchajmerovu bolest.

Fudbal 07.10.2015 | 20:20
"Bombarder" više ne može da slavi, jer...

Najbolji strelac Bajerna i Bundes lige svih vremena 3. novembra će napuniti 70 godina, ali tom prilikom neće biti organizovano nikakvo slavlje.

Jer, Gerd Miler je oboleo od Alchajmerove bolesti i od februara ove godine je pod svakodnevnom lekarskom negom.

Bajern je ovu tužnu vest podelio sa fudbalskom javnošću putem zvaničnog saopštenja, uz obećanje da će klub uvek biti na usluzi svojoj živoj legendi.

Miler je sa 566 golova u prvenstvenim utakmicama skoro duplo efikasniji od sledećeg igrača na listi najboljih strelaca u istoriji Bundes lige.

Popularni "Bombarder" je drugi golgeter svih vremena nemačke reprezentacije (68 golova na 62 meča), iza Miroslava Klosea, koji ga je nadmašio uoči Mundijala u Brazilu.

Dugo je bio najbolji strelac evropskih klupskih takmičenja, ali su ga dobrim delom usled povećanog broja utakmica u modernoj eri fudbala pretekli Andrej Ševčenko, Filipo Inzagi, Raul Gonzales, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Ipak, sa prosekom od 0,87 pogodaka po utakmici, Miler je i dalje bez premca među golgeterima evropskih kupova. Mesijev prosek je 0,78, a Ronaldov 0,69 golova.

Bajern u klupskom muzeju na Alijanc areni ove godine priređuje izložbu pod nazivom "Kaiser. Kalle. Bomber", koja je posvećena Francu Bekenbaueru, Karlhajncu Rumenigeu i Gerdu Mileru.

Bekenbauer i Miler tokom 2015. pune 70, a Rumenige 60 godina.

"Gerd Miler je jedan od velikana svetskog fudbala. Bez njegovih golova Bajern i nemački fudbal ne bi bili to što su danas. Bio je tip centarfora kakvog verovatno više nikad nećemo videti, a uprkos uspesima koje je postizao, ostao je skroman čovek, što me je oduvek impresioniralo", izjavio je Rumenige.

Miler je sa Bajernom osvojio 13 trofeja, uključujući tri uzastopne titule prvaka Evrope (1974, 1975, 1976), dok je sa selekcijom SR Nemačke bio šampion Evrope 1972. i svetski prvak 1974. godine.

"Po završetku igračke karijere je upotrebio svoje iskustvo u trenerskom poslu. Kao trener mlađih kategorija oblikovao je buduće svetske šampione Filipa Lama, Bastijana Švajnštajgera i Tomasa Milera, na čemu smo mu takođe jako zahvalni", dodao je Rumenige.

Komentari / 0

Ostavite komentar