Тачијева војска неће проћи

Најмоћније земље Запада сматрају да није време за формирање војске Косова и да Приштина то не треба да ради без договора са Београдом.

Србија 06.10.2015 | 07:31
Тачијева војска неће проћи

Ово кажу високи дипломатски представници западних земаља у Приштини које подржавају постојеће Безбедносне снаге Косова, али не и да се БСК у скоријој будућности претвори у “оружане снаге Косова”.

Највиши косовски званичници, премијер Иса Мустафа и његов заменик Хашим Тачи последњих недеља на сва звона оглашавају намеру да Косово што пре добије своју војску. Тачи је чак говорио да имају подршку НАТО, што, по свему судећи, није истина.

Тачно је да ће Косово у неком тренутку у будућности добити своје оружане снаге, али то неће бити ускоро. Пре свега, ова тема мора бити део процеса нормализације односа с Београдом. Једностране одлуке Приштине нећемо одобрити - кажу високе западне дипломате са Косова.

Такође, како истичу, кључно је да Приштина за ту будућу војску добије широку сагласност међу Србима на Косову.

Подсетимо, приштински медији су јавили да Тачи и Мустафа планирају да заобиђу Србе и да формирају војску без промене Устава, где би им била неопходна подршка мањинских заједница. Наводно постоји и план да купе неке српске посланике у Скупштини Косова и тако фингирају да имају подршку свих Срба.

Знамо за те спекулације, али то није реално. Политичари из Приштине морају добити подршку Срба. И то не појединих српских политичара у институцијама Косова, већ шире заједнице. У том циљу Влада Косова и БСК треба да спроведу низ конкретних корака за изградњу поверења међу Србима, као што су изградња мостова и путева у српским срединама, хуманитарне акције и слично - објашњавају наши саговорници.

Као посебан проблем, на Западу виде то што припадници БСК нису спремни да постану војска, мало тога знају и нису довољно образовани.

Између осталог, НАТО је актуелној БСК дозволио да поседује само лако наоружање, а једино чиме се она бави су деминирање територије и помало инжењерија.

То је далеко од довољног да бисмо им дозволили да сутра, на пример, изводе војне вежбе и маневре. Припадници БСК тек треба да прођу захтевније тренинге - кажу западни извори.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

001

06.10.2015 06:47

Без договора са Београдом?? Ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисери

06.10.2015 07:29

Каква комедија. Два бисера: "Једностране одлуке Приштине нећемо одобрити - кажу високе западне дипломате са Косова." и "На Западу виде то што припадници БСК нису спремни да постану војска, мало тога знају и нису довољно образовани."

ОДГОВОРИТЕ
Name

зид

06.10.2015 08:58

Њима је и потребна војска , за " нормализацију " односа , они ни не знају другачије !

ОДГОВОРИТЕ