Tačijeva vojska neće proći

Najmoćnije zemlje Zapada smatraju da nije vreme za formiranje vojske Kosova i da Priština to ne treba da radi bez dogovora sa Beogradom.

Srbija 06.10.2015 | 07:31
Tačijeva vojska neće proći

Ovo kažu visoki diplomatski predstavnici zapadnih zemalja u Prištini koje podržavaju postojeće Bezbednosne snage Kosova, ali ne i da se BSK u skorijoj budućnosti pretvori u “oružane snage Kosova”.

Najviši kosovski zvaničnici, premijer Isa Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači poslednjih nedelja na sva zvona oglašavaju nameru da Kosovo što pre dobije svoju vojsku. Tači je čak govorio da imaju podršku NATO, što, po svemu sudeći, nije istina.

Tačno je da će Kosovo u nekom trenutku u budućnosti dobiti svoje oružane snage, ali to neće biti uskoro. Pre svega, ova tema mora biti deo procesa normalizacije odnosa s Beogradom. Jednostrane odluke Prištine nećemo odobriti - kažu visoke zapadne diplomate sa Kosova.

Takođe, kako ističu, ključno je da Priština za tu buduću vojsku dobije široku saglasnost među Srbima na Kosovu.

Podsetimo, prištinski mediji su javili da Tači i Mustafa planiraju da zaobiđu Srbe i da formiraju vojsku bez promene Ustava, gde bi im bila neophodna podrška manjinskih zajednica. Navodno postoji i plan da kupe neke srpske poslanike u Skupštini Kosova i tako fingiraju da imaju podršku svih Srba.

Znamo za te spekulacije, ali to nije realno. Političari iz Prištine moraju dobiti podršku Srba. I to ne pojedinih srpskih političara u institucijama Kosova, već šire zajednice. U tom cilju Vlada Kosova i BSK treba da sprovedu niz konkretnih koraka za izgradnju poverenja među Srbima, kao što su izgradnja mostova i puteva u srpskim sredinama, humanitarne akcije i slično - objašnjavaju naši sagovornici.

Kao poseban problem, na Zapadu vide to što pripadnici BSK nisu spremni da postanu vojska, malo toga znaju i nisu dovoljno obrazovani.

Između ostalog, NATO je aktuelnoj BSK dozvolio da poseduje samo lako naoružanje, a jedino čime se ona bavi su deminiranje teritorije i pomalo inženjerija.

To je daleko od dovoljnog da bismo im dozvolili da sutra, na primer, izvode vojne vežbe i manevre. Pripadnici BSK tek treba da prođu zahtevnije treninge - kažu zapadni izvori.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

001

06.10.2015 08:47

Bez dogovora sa Beogradom?? Ha ha

ODGOVORITE
Name

Biseri

06.10.2015 09:29

Kakva komedija. Dva bisera: "Jednostrane odluke Prištine nećemo odobriti - kažu visoke zapadne diplomate sa Kosova." i "Na Zapadu vide to što pripadnici BSK nisu spremni da postanu vojska, malo toga znaju i nisu dovoljno obrazovani."

ODGOVORITE
Name

zid

06.10.2015 10:58

Njima je i potrebna vojska , za " normalizaciju " odnosa , oni ni ne znaju drugačije !

ODGOVORITE