Анализа - Ливерпул: Клопов услов одузмање моћи људима који су спискали 400 милиона евра!

Почиње нова ера у Ливерпулу! Као што је и најављено, преговори су озбиљној фази, али ће клуб морати да пристане на велики уступак!

Фудбал 07.10.2015 | 23:45
Анализа - Ливерпул: Клопов услов одузмање моћи људима који су спискали 400 милиона евра!

Брендан Роџерс је после три и по године напустио Ливерпул без освојеног трофеја иако је на појачања потрошио више од 400.000.000 евра.

И управо се трошење великих сума на сумњива појачања спочитавало Роџерсу као највећи грех. Огроман новац потрошен је на играче попут Фирмина, Клајна, Лалане, Марковића, Ловрена, Балотелија, Морена, Сакоа, Алена... Иако Роџерс није био једини кривац за трагичну трансфер политику Редса претходних сезона.

За разлику од већине премијерлигаша у којима меднажери имају главну и последњу реч када су у питању куповине и продаје играча, Ливерпул је био изузетак. Од доласка америчких власника на чело клуб, Ливерпул је формирао фамозни „Трансфер комитет“.

И управо се та комисија показала као рак рана славног клуба и главни разлог неконкурентности са осталим великим клубовима. Поменуту комисију чине Мајк Гордон, Ијан Ер, Деј Фалоуз, Бери Хантер и Мајкл Едвардс. Члан је до јуче био и Брендан Роџерс. Али он није имао моћ коначне одлуке.

Најозбиљнији играч у тој причи је Американац Гордон, други највећи акционар Фенвеј групе која је власник Ливерпула. Он је главни мост са већинским газдом Џоном Хенријем. Ретко се појављује у јавности, не даје интервјуе, али његова је последња када треба да се потроше велике паре. После њега на ред долази Ијан Ер, дугогодишњи директор Ливерпула који је кључни преговарач у трансферима. Када добије зелено светло од Гордона и комисије, он покушава да заврши трансфере. И није се баш прославио претходних година. Поменута двојица су има већу моћ од Роџерса. Фалоуз и Хантер су задужени за скаутинг играча широм света и свака Роџерсова жеља је прво морала да прође њихов филтер и позамашну базу података. На крају, ту је и Едвардс, стручњак за финансије који је давао оцену колико је шта исплативо.

Такав гломазан систем се није показао као функционалан, а Роџерс се у тајности поверавао пријатељима да је у проблемима и да нема моћ одлуке у клупској трансфер политици. Клуб није доводио играче противно Роџерсовој жељи, али је стопирао неке трансфер на којима је он инсистирао. Трансфер комисија је инсистирала на правилу о забрани великих трансфера за играче изнад 24 године, због чега је Роџерс прошлог лета остао ускраћен за куповине својих великих жеља Рајана Бертранда (Саутемптон) и Ешлија Вилијамса (Свонси).

Те ствари ће морати да се промене уколико Ливерпул жели Јиргена Клопа на клупи. Преговори са Клопом су у пуном јеку, али он је поставио један врло битан услов: Жели превласт у трансфер политици у односу на поменуту комисију. Практично, Клоп хоће да елиминише људе који су претходних година одлучивали о трансферима у Ливерпулу.

Немац захтева да његова реч буде последња када су продаје и куповине играча у питању. Вољан је да саслуша и уважи савете чланова комисији, али ће одлучивати само он.

Харизматични Немац је претходних година показао приличну моћ у убеђивању играча тако што је у Дортмунду задржао Хумелса, Ројса, Суботића или Гундогана. Није му успело са Гецеом или Левандовским, али се трудио до краја. Ливерпул сада нема играче такве класе изузев Кутиња и Клопова прва мисија ће бити да убеди Бразилца у останак на Енфилду. Али и да својом харизмом и визијом привуче атрактивнија појачања од оних на које је Ливерпул бацио стотине милиона евра претходних година. На тај начин Клоп жели да заштити своју репутацију и огради се од тога да буде етикетиран за погрешне одлуке других људи.

Американци на челу Ливерпула још нису начисто да ли да Немци испуне ову жељу јер су прилично осетљиви да неко други располаже њиховим новцем, али време им полако цури и неуспех у преговорима са Клопом би био још један тежак ударац за имиџ посрнулог великана.

Коментари / 0

Оставите коментар