Analiza - Liverpul: Klopov uslov oduzmanje moći ljudima koji su spiskali 400 miliona evra!

Počinje nova era u Liverpulu! Kao što je i najavljeno, pregovori su ozbiljnoj fazi, ali će klub morati da pristane na veliki ustupak!

Fudbal 07.10.2015 | 23:45
Analiza - Liverpul: Klopov uslov oduzmanje moći ljudima koji su spiskali 400 miliona evra!

Brendan Rodžers je posle tri i po godine napustio Liverpul bez osvojenog trofeja iako je na pojačanja potrošio više od 400.000.000 evra.

I upravo se trošenje velikih suma na sumnjiva pojačanja spočitavalo Rodžersu kao najveći greh. Ogroman novac potrošen je na igrače poput Firmina, Klajna, Lalane, Markovića, Lovrena, Balotelija, Morena, Sakoa, Alena... Iako Rodžers nije bio jedini krivac za tragičnu transfer politiku Redsa prethodnih sezona.

Za razliku od većine premijerligaša u kojima mednažeri imaju glavnu i poslednju reč kada su u pitanju kupovine i prodaje igrača, Liverpul je bio izuzetak. Od dolaska američkih vlasnika na čelo klub, Liverpul je formirao famozni „Transfer komitet“.

I upravo se ta komisija pokazala kao rak rana slavnog kluba i glavni razlog nekonkurentnosti sa ostalim velikim klubovima. Pomenutu komisiju čine Majk Gordon, Ijan Er, Dej Falouz, Beri Hanter i Majkl Edvards. Član je do juče bio i Brendan Rodžers. Ali on nije imao moć konačne odluke.

Najozbiljniji igrač u toj priči je Amerikanac Gordon, drugi najveći akcionar Fenvej grupe koja je vlasnik Liverpula. On je glavni most sa većinskim gazdom Džonom Henrijem. Retko se pojavljuje u javnosti, ne daje intervjue, ali njegova je poslednja kada treba da se potroše velike pare. Posle njega na red dolazi Ijan Er, dugogodišnji direktor Liverpula koji je ključni pregovarač u transferima. Kada dobije zeleno svetlo od Gordona i komisije, on pokušava da završi transfere. I nije se baš proslavio prethodnih godina. Pomenuta dvojica su ima veću moć od Rodžersa. Falouz i Hanter su zaduženi za skauting igrača širom sveta i svaka Rodžersova želja je prvo morala da prođe njihov filter i pozamašnu bazu podataka. Na kraju, tu je i Edvards, stručnjak za finansije koji je davao ocenu koliko je šta isplativo.

Takav glomazan sistem se nije pokazao kao funkcionalan, a Rodžers se u tajnosti poveravao prijateljima da je u problemima i da nema moć odluke u klupskoj transfer politici. Klub nije dovodio igrače protivno Rodžersovoj želji, ali je stopirao neke transfer na kojima je on insistirao. Transfer komisija je insistirala na pravilu o zabrani velikih transfera za igrače iznad 24 godine, zbog čega je Rodžers prošlog leta ostao uskraćen za kupovine svojih velikih želja Rajana Bertranda (Sautempton) i Ešlija Vilijamsa (Svonsi).

Te stvari će morati da se promene ukoliko Liverpul želi Jirgena Klopa na klupi. Pregovori sa Klopom su u punom jeku, ali on je postavio jedan vrlo bitan uslov: Želi prevlast u transfer politici u odnosu na pomenutu komisiju. Praktično, Klop hoće da eliminiše ljude koji su prethodnih godina odlučivali o transferima u Liverpulu.

Nemac zahteva da njegova reč bude poslednja kada su prodaje i kupovine igrača u pitanju. Voljan je da sasluša i uvaži savete članova komisiji, ali će odlučivati samo on.

Harizmatični Nemac je prethodnih godina pokazao priličnu moć u ubeđivanju igrača tako što je u Dortmundu zadržao Humelsa, Rojsa, Subotića ili Gundogana. Nije mu uspelo sa Geceom ili Levandovskim, ali se trudio do kraja. Liverpul sada nema igrače takve klase izuzev Kutinja i Klopova prva misija će biti da ubedi Brazilca u ostanak na Enfildu. Ali i da svojom harizmom i vizijom privuče atraktivnija pojačanja od onih na koje je Liverpul bacio stotine miliona evra prethodnih godina. Na taj način Klop želi da zaštiti svoju reputaciju i ogradi se od toga da bude etiketiran za pogrešne odluke drugih ljudi.

Amerikanci na čelu Liverpula još nisu načisto da li da Nemci ispune ovu želju jer su prilično osetljivi da neko drugi raspolaže njihovim novcem, ali vreme im polako curi i neuspeh u pregovorima sa Klopom bi bio još jedan težak udarac za imidž posrnulog velikana.

Komentari / 0

Ostavite komentar