Американци желе да блокирају Русију

Амерички председник Обама је наредио Пентагону да по први пут директно пошаље муницију и оружје опозиционим сиријским снагама на терену, и такође подржао идеју за покретање велике ваздушне кампање из базе у Турској.

Свијет 06.10.2015 | 07:17
Американци желе да блокирају Русију

Амерички Њујорк тајмс наводи да је коалиција предвођена САД започела припреме за отварање великог фронта у североисточној Сирији, са циљем да изврши притисак и окружи Рака, де факто престоница Исламске државе.

Како наводи Њујорк тајмс председник Обама је прошле недеље одобрио два важна корака за покретање офанзиве током наредних недеља.

Он је наредио Пентагону да по први пут директно пошаље муницију и оружје опозиционим сиријским снагама на терену, и такође подржао идеју за покретање велике ваздушне кампање из базе у Турској, чији важни детаљи тек треба да буду разрађени.

Ове мере имају за циљ да оспособе 3.000 до 5.000 арапских бораца којима ће се у офанзиви на Раку придружити више од 20.000 курдских бораца, а њих ће све подржавати више десетина авиона коалиције. План је такође да ове снаге напредују до границе са Турском да би пресекле критичне линије снабдевања Исламске државе.

Нови приступ се ослања на арапске и курдске бораце опробане у борби и на чију лојалност Вашингтон може да рачуна.

Високи званичници америчке администрације кажу да нова офанзива може променити динамику на терену. Али она је представљена годину дана пошто је коалиција предвођена САД започела кампању против Исламске државе, која је сада у "тактичком ћорсокаку", како ју је описао генерал Мартин Демпсеј, ранији шеф Здружене команде.

Нова америчка акција би, како наводе војни званичници, требала да се спроводи далеко од тежишта руске ваздушне кампање у западној Сирији, која је, према тврдњама америчких званичника, усмерена углавном на групе које се противе председнику Асаду, а само номинално има за циљ Исламску државу.

Офанзиву је раније незванчно најавио и државни секретар САД Џон Кери, на састанку у Савету безбедности Уједињених нација. "Ми сада са Француском, Аустралијом, Канадом, Турском и другим коалиционим партнерима имамо потребу да драматично убрзамо наше напоре. То је оно што ћемо урадити", рекао је Кери и додао да ће САД и даље подржавати борце против Исламске државе у североисточној Сирији.

Њујорк тајмс наводи да је план о северном фронту инспирисан борбом за Кобане, курдским пограничним градом у Сирији који је био суочен са навалом Исламске државе. Та битка је показала да комбинована ваздушно-копнена операција може да победити терористе.

Нови план администрације није координиран са Русијом, а ако америчка акција успе, то ће омогућити да се постепено прошири области ваздушног дејства коалиције. Оснажени побуњеници ће онда моћи да евентуално блокирају даље операције Русије.

Њујорк тајмс наводи да ће бити учињен напор да не дође до сукоба америчких коалиционих и руских ваздушни снага, и да су званичници Пентагона у четвртак одржали једночасовну телеконференцију са својим руским колегама. На њој су представили предлог за умањење ризика од ненамерног сукоба, а даљи разговори о томе тек треба да се одрже.

Амерички војни званичници инсистирају на томе да је овај план смишљен пре руске интервенције, али амерички алтернативни портал "Антивор" наводи да је цео план смишљен пре свега због Русије, да би се првенствено умањили њени успеси у борби против Исламске државе и ограничио опсег њене операције.

Извор: Курир

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

луткар

05.10.2015 19:48

Арапи су надрљали, у то нема сумње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

05.10.2015 20:00

Играли се коњи... страдала ливада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дери

05.10.2015 20:14

И треба да на дрљају кад су глуп и не писмен народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сола

05.10.2015 22:52

Не писмен??? Е мој писмени човјече...

Name

Освит

05.10.2015 20:41

Први и Други свјетски рат се водио да се сацувају колоније,нису успјели али оцигледно да је поцео треци свјетски рат и да се води да се поново освоје колоније.Доминантна позиција у свијету немозе се обезбједити високом технологијом,продуктивносцу,роботизацијом,него се посезе за историјском константом ОТИМАЊЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

05.10.2015 22:16

Процитали их Руси као Буквар...Сада када Русија има јасне резултате коњокрадице хоце тудје успјехе себи да припису..Него реце им Лавров затзв. опозиционе трупе, да су фантомске И да не знају за њих ! Бице да су смрде измислили И тај покрет И да су обуцавали цудовиста ид ! Мислим да овиме хоце да прикрију трагове својих злоцина пред свима !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

05.10.2015 22:38

Нафта је проклетство. Баш им је ударила у главу.

Name

агроном

05.10.2015 22:27

так, так....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смак Свијета

05.10.2015 23:39

Долази смак свијета, тоје оцигледно, ја купујем плац на Марсу. Људи купујте док јос има,знате ли колико има политицара? Неце нам бити мјеста за све.

Name

Михаило

06.10.2015 01:51

Америка жели преко ноћи муслиманске терористе ИД да пресвучене у Слободну Сиријски Армију, али овај пут то Асадовим непријатељима неће поћи за руком. Руси су прочитали америчке каубоје!

ОДГОВОРИТЕ