Партизанових грандиозних 70 година!

Како је све почело...?! Црно-бели у недељу прославили велики јубилеј!

Фудбал 06.10.2015 | 23:30
Партизанових грандиозних 70 година!

„Већина нас, младих генерала, која је играла и волела фудбал, окупила се и договорила да оснујемо фудбалски клуб. Око имена није било натезања: били смо партизани, било је и најприродније да се наш клуб зове Партизан“.

Петар Дапчевић Пеко, прослављени командант из Другог светског рата, пре две деценије је у две реченице оживео сећања на тренутак који ће променити историју спорта на овим просторима, на дан кад је основан - Партизан.

Тог 4. октобра 1945. при Централном дому тадашње Југословенске народне армије почео је живот црно-белих. Живот који је ће много година касније легендарни Душко Радовић описати сентенцом за сва времена:
„Није увек лако, али је увек лепо...“

Прва замисао је била да Партизан функционише као фискултурни клуб, где ће војници ЈНА у униформама одржавати склад тела и духа. Но, с обзиром да је лета 1945. у Београду одржано Свеармијско првенство државе, на коме се, између осталог, појавило и неколико стиотина фудбалера, најбољих тог доба из СФРЈ, одмах се прешло на идеју више: да се сачини списак најбољих који су носили униформу и они су месец дана касније добили позив да се преселе у Београд.

Оснивачком скупштином Партизана, како би се то данас звало, неформално је председавао је још један генерал Светозар Вукмановић Темпо. Били су још присутни још: Отмар Креачић Култура, Вујица Гајиновић, Ратко Чоче Вујовић (пет година касније званично изабран за првог председника), Константин Коча Поповић и Мијалко Тодоровић Плави.

Тако је настао фудбалски клуб. Два дана касније одиграо је прву утакмицу. Под вођством тренера Фрања Глазера савладан је Земун са 4:2. Први гол за Партизан постигао је Флоријан Матекало, који је на истом сусрету био двоструки стрелац, а мрежу су погађали још Шереш и Рупник.

Остало је записано да је премијерни меч на игралиштуо „20. октобар“ пред 200 гледалаца Партизан одиграо у саставу: Чулик, Чолић, Белеслин, Чајковски, Ђурђевић, Шваљек, Шереш (Боба Михајловић), Атанацковић, Рупник, Божовић, Матекало.

На тај начин створена је историја. Блистава, јер: Партизан је први учесник Купа шампиона (1955), први финалиста Купа шампиона са ових простора (1966), први уи засад једини учесник Лиге шампиона из Србије (2003, 2010), 26 пута државни првак, 13 пута освајач купа, победник Средњоевропског купа (1978), али и клуб који је створио на стотине асова светског формата, чија се имена и дан-данас с поштовањем изговарају широм планете: од Стјепана Бобека, преко Милутина Шокишћа, Велибора Васовића, Милана Галића, Момчила Вукотића, Ненада Бјековића, Предрага Мијатовића, Саше Илића...

Фудбалски клуб је перјаница Спортског друштва основаног истог дана, 4. октобра 1945, а које се данас сматра, уз Боку јуниорс, једним од најтрофејнијих у свету. Истог дана кад и фудбалски клуб почеле су да живе кошаркашка, одбојкашка, атлетска и секција за шах.

Данас Спортско друштво Партизан броји 26 клубова, а на челу те организације је доскорашњи тренер кошаркашког клуба, Душко Вујошевић.

Колико је значај црно-белих сведочи чињеница да су кошаркаши били прваци Европе (1992), три пута освајали Куп Радивоја кораћа (1978, 1979, 1989), 21 титулу државног шампиона, 14 купова, шест пехара регионалне Јадранске лиге, изнедрили играчке, тренерске и функционерске величине попут Радомира Шапера, Борислава Станковића, Драгутина Чермака, Ранка Жеравицу, Дражена Далипагића, Драган Кићановића, Драгана Тодорића, Влада Дивца, Жарка Пасплаља, Жељка Обрадовића, Александра Ђорђевића, Предрага Даниловића, Жељка Ребрачу, Дејана Томашевића, Ненада Крстића...

Међу великане спорта СД Партизан, али и целог српског спорта, спадају и ватерполисти црно-белих, који су седам пута били прваци Европе (1964, 1966, 1967, 1971, 1975, 1976. и 2011), 26 пута свајачи титуле, пехар купа загрлили су 23 пута и оформили многобројне асове.

Исто важи и за рукометни, одбојкашки, хокеј, рагби, карате, тенис, атлетски клуб...

У њихову част Фудбалски клуб, као највећи представник Спортског друштва, вечерас од 20 часова свечаношћу у Народном позоришту у Београду присетиће се свих блиставих тренутака популарног Парног ваљка.

Још једном за крај - Срећан рођендан, Партизане!

Коментари / 0

Оставите коментар