Partizanovih grandioznih 70 godina!

Kako je sve počelo...?! Crno-beli u nedelju proslavili veliki jubilej!

Fudbal 06.10.2015 | 23:30
Partizanovih grandioznih 70 godina!

„Većina nas, mladih generala, koja je igrala i volela fudbal, okupila se i dogovorila da osnujemo fudbalski klub. Oko imena nije bilo natezanja: bili smo partizani, bilo je i najprirodnije da se naš klub zove Partizan“.

Petar Dapčević Peko, proslavljeni komandant iz Drugog svetskog rata, pre dve decenije je u dve rečenice oživeo sećanja na trenutak koji će promeniti istoriju sporta na ovim prostorima, na dan kad je osnovan - Partizan.

Tog 4. oktobra 1945. pri Centralnom domu tadašnje Jugoslovenske narodne armije počeo je život crno-belih. Život koji je će mnogo godina kasnije legendarni Duško Radović opisati sentencom za sva vremena:
„Nije uvek lako, ali je uvek lepo...“

Prva zamisao je bila da Partizan funkcioniše kao fiskulturni klub, gde će vojnici JNA u uniformama održavati sklad tela i duha. No, s obzirom da je leta 1945. u Beogradu održano Svearmijsko prvenstvo države, na kome se, između ostalog, pojavilo i nekoliko stiotina fudbalera, najboljih tog doba iz SFRJ, odmah se prešlo na ideju više: da se sačini spisak najboljih koji su nosili uniformu i oni su mesec dana kasnije dobili poziv da se presele u Beograd.

Osnivačkom skupštinom Partizana, kako bi se to danas zvalo, neformalno je predsedavao je još jedan general Svetozar Vukmanović Tempo. Bili su još prisutni još: Otmar Kreačić Kultura, Vujica Gajinović, Ratko Čoče Vujović (pet godina kasnije zvanično izabran za prvog predsednika), Konstantin Koča Popović i Mijalko Todorović Plavi.

Tako je nastao fudbalski klub. Dva dana kasnije odigrao je prvu utakmicu. Pod vođstvom trenera Franja Glazera savladan je Zemun sa 4:2. Prvi gol za Partizan postigao je Florijan Matekalo, koji je na istom susretu bio dvostruki strelac, a mrežu su pogađali još Šereš i Rupnik.

Ostalo je zapisano da je premijerni meč na igralištuo „20. oktobar“ pred 200 gledalaca Partizan odigrao u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (Boba Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović, Matekalo.

Na taj način stvorena je istorija. Blistava, jer: Partizan je prvi učesnik Kupa šampiona (1955), prvi finalista Kupa šampiona sa ovih prostora (1966), prvi ui zasad jedini učesnik Lige šampiona iz Srbije (2003, 2010), 26 puta državni prvak, 13 puta osvajač kupa, pobednik Srednjoevropskog kupa (1978), ali i klub koji je stvorio na stotine asova svetskog formata, čija se imena i dan-danas s poštovanjem izgovaraju širom planete: od Stjepana Bobeka, preko Milutina Šokišća, Velibora Vasovića, Milana Galića, Momčila Vukotića, Nenada Bjekovića, Predraga Mijatovića, Saše Ilića...

Fudbalski klub je perjanica Sportskog društva osnovanog istog dana, 4. oktobra 1945, a koje se danas smatra, uz Boku juniors, jednim od najtrofejnijih u svetu. Istog dana kad i fudbalski klub počele su da žive košarkaška, odbojkaška, atletska i sekcija za šah.

Danas Sportsko društvo Partizan broji 26 klubova, a na čelu te organizacije je doskorašnji trener košarkaškog kluba, Duško Vujošević.

Koliko je značaj crno-belih svedoči činjenica da su košarkaši bili prvaci Evrope (1992), tri puta osvajali Kup Radivoja koraća (1978, 1979, 1989), 21 titulu državnog šampiona, 14 kupova, šest pehara regionalne Jadranske lige, iznedrili igračke, trenerske i funkcionerske veličine poput Radomira Šapera, Borislava Stankovića, Dragutina Čermaka, Ranka Žeravicu, Dražena Dalipagića, Dragan Kićanovića, Dragana Todorića, Vlada Divca, Žarka Pasplalja, Željka Obradovića, Aleksandra Đorđevića, Predraga Danilovića, Željka Rebraču, Dejana Tomaševića, Nenada Krstića...

Među velikane sporta SD Partizan, ali i celog srpskog sporta, spadaju i vaterpolisti crno-belih, koji su sedam puta bili prvaci Evrope (1964, 1966, 1967, 1971, 1975, 1976. i 2011), 26 puta svajači titule, pehar kupa zagrlili su 23 puta i oformili mnogobrojne asove.

Isto važi i za rukometni, odbojkaški, hokej, ragbi, karate, tenis, atletski klub...

U njihovu čast Fudbalski klub, kao najveći predstavnik Sportskog društva, večeras od 20 časova svečanošću u Narodnom pozorištu u Beogradu prisetiće se svih blistavih trenutaka popularnog Parnog valjka.

Još jednom za kraj - Srećan rođendan, Partizane!

Komentari / 0

Ostavite komentar