Њемачка ће можда враћати мигранте

Њемачки министар унутрашњих послова Тхомас де Мезијер није искључио могућност враћања избјеглица у Словенију и Хрватску јер у овим чланицама Европске уније, за разлику од Грчке и Мађарске, не владају нехумани услови.

Свијет 05.10.2015 | 18:40
Њемачка ће можда враћати мигранте

"Будући да се у Грчкој према избјеглицама не поступа добро, судови су нам забранили примјену Дублинског поступка за ову земљу.

И за Мађарску постоје сличне пресуде. Кад су у питању Хрватска и Словенија, ситуација је другачија. Зато морамо испитати постоји ли могућност масовнијег враћања избјеглица у те земље", рекао је Де Мезијер у разговору за дневник "Штутгартер Нахрихтен" ,

Он је у разговору објаснио зашто тзв. Даблински поступак, по којем избјеглице морају бити задржане у оним земљама чланицама у којима су по први пут ступиле на тло Европске уније, тренутно не функционише.

Неколико њемачких судова је у прошлости донијело пресуде по којима се избјеглице, тј. тражиоци захтјева за азил, не смију враћати у земље попут Грчке јер тамо владају нехумани услови.

"Чињеница да у Грчкој владају нехумани услови за прихват избјеглица изазива љутњу, поготово ако се узму у обзир своте које су додијељене Грчкој како би се то стање промијенило", рекао је њемачки министар унутрашњих послова.

Он се осврнуо и на све чешћу појаву неприхватљивог понашања избјеглица које одбијају смјештаје које им додјељују власти.

"До овог љета су избјеглице биле захвалне и пријатељски расположене према власти: уредно су се регистровале и бивале распоређене по читавој земљи. Али већ неко вријеме примјећујемо да многе избјеглице то више не прихватају.

Не пристају на регистрацију и одлазе тамо гдје они сматрају да би требали бити. То не иде више тако. То у сваком смислу ријечи није у реду. Не постоји право нити за једног избјеглицу да сам одабере гдје ће бити смјештен", закључио је Де Мезијер.

Он је у интервјуу нагласио како ће власти предузети све како би се што прије протјерали они који немају изгледа за останак у Њемачкој.

Ту је посебно истакао држављане земаља западног Балкана, прије свега Албанце, али и Афганистанце који у посљедње вријеме долазе у Њемачку.

"Ми младим људима из Афганистана морамо дати до знања да су они потребни при изградњи своје земље. Многи долазе из сигурних дијелова земље попут Кабула.

Ми им морамо рећи: не можете добити азил само зато јер вам не одговара стање у вашој земљи. Зато ћемо сваки захтјев за азилом држављана Афганистана помно испитати", рекао је Де Мезијер за "Штутгартер Нахрихтен".

Он је на крају разговора признао да је новонастала ситуација с избјеглицама "вода на млин" десним популистима, али је исто тако изразио увјереност како је повјерење у политички сустав и политичке странке довољно велико да се друштво одупре популистичким искушењима.

Извор: Индекс ХР

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

...

05.10.2015 17:22

Све их вратити у Хрватску да се не хвале висе како су етницки цисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

06.10.2015 09:55

Е вала бас све их треба вратити у Хрватску посто су они јако добар народ а пола земле је пусто имат це ивеце изгледе на изборима у лијепој нихово па за пар година и олују ако бог да да виде устасе како је бјезати из властите земље пред кољацима.