Njemačka će možda vraćati migrante

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Mezijer nije isključio mogućnost vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku jer u ovim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi.

Svijet 05.10.2015 | 18:40
Njemačka će možda vraćati migrante

"Budući da se u Grčkoj prema izbjeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primjenu Dublinskog postupka za ovu zemlju.

I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje", rekao je De Mezijer u razgovoru za dnevnik "Štutgarter Nahrihten" ,

On je u razgovoru objasnio zašto tzv. Dablinski postupak, po kojem izbjeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Evropske unije, trenutno ne funkcioniše.

Nekoliko njemačkih sudova je u prošlosti donijelo presude po kojima se izbjeglice, tj. tražioci zahtjeva za azil, ne smiju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uslovi.

"Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbjeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodijeljene Grčkoj kako bi se to stanje promijenilo", rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova.

On se osvrnuo i na sve češću pojavu neprihvatljivog ponašanja izbjeglica koje odbijaju smještaje koje im dodjeljuju vlasti.

"Do ovog ljeta su izbjeglice bile zahvalne i prijateljski raspoložene prema vlasti: uredno su se registrovale i bivale raspoređene po čitavoj zemlji. Ali već neko vrijeme primjećujemo da mnoge izbjeglice to više ne prihvataju.

Ne pristaju na registraciju i odlaze tamo gdje oni smatraju da bi trebali biti. To ne ide više tako. To u svakom smislu riječi nije u redu. Ne postoji pravo niti za jednog izbjeglicu da sam odabere gdje će biti smješten", zaključio je De Mezijer.

On je u intervjuu naglasio kako će vlasti preduzeti sve kako bi se što prije protjerali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Njemačkoj.

Tu je posebno istakao državljane zemalja zapadnog Balkana, prije svega Albance, ali i Afganistance koji u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku.

"Mi mladim ljudima iz Afganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih dijelova zemlje poput Kabula.

Mi im moramo reći: ne možete dobiti azil samo zato jer vam ne odgovara stanje u vašoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtjev za azilom državljana Afganistana pomno ispitati", rekao je De Mezijer za "Štutgarter Nahrihten".

On je na kraju razgovora priznao da je novonastala situacija s izbjeglicama "voda na mlin" desnim populistima, ali je isto tako izrazio uvjerenost kako je povjerenje u politički sustav i političke stranke dovoljno veliko da se društvo odupre populističkim iskušenjima.

Izvor: Indeks HR

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

...

05.10.2015 17:22

Sve ih vratiti u Hrvatsku da se ne hvale vise kako su etnicki cisti

ODGOVORITE
Name

zuzu

06.10.2015 09:55

E vala bas sve ih treba vratiti u Hrvatsku posto su oni jako dobar narod a pola zemle je pusto imat ce ivece izglede na izborima u lijepoj nihovo pa za par godina i oluju ako bog da da vide ustase kako je bjezati iz vlastite zemlje pred koljacima.