Научници открили нови дио људског тијела?

Не можемо да га видимо нити да га додирнемо, али он игра кључну улогу у разумевању имунолошких болести и имунитета, истичу стручњаци.

Здравље 05.10.2015 | 08:57
Научници открили нови дио људског тијела?

Истраживачи Медицинског Универзитета у Вирџинији открили су дуго скривени систем крвних судова који називају централним нервним системом лимфних крвних судова. Ови новооткривени крвни судови спроводе лимфну течност од мозга до околних лимфних чворова, пише Натионалгеограпхиц.рс.

Откриће, које је објављено у часопису Натуре, уздрмало је научне кругове. Истраживачки тим који је предводио Антоан Лове прво је испитивао мождано ткиво мишева, код којих је уочен сличан образац оном који постоји у имуним ћелијама. Потом је ткиво тестирано како би се испитало да ли у њему постоје лимфне ћелије, а резултат је био изненађујућ - позитиван. Ове ћелије се, такође, налазе и у људском можданом ткиву.

Када у нашем организму дође до запаљења, молекули и патогени спроводе се до лимфних ћелија, где се имуне ћелије активирају да би наставиле борбу с болешћу или упалом.

Ови крвни судови пронађени су у дуралним синусима, који спроводе крв од мозга до вратних вена. Налазе се у близини већих крвних судова, па су из тога разлога мање уочљиви.

Како бисмо што боље разумели функције новооткривених ћелија, неопходно је да их детаљније проучимо, јер се мозак код мишева и људи знатно разликује. Ипак, сама чињеница да нервни систем лимфних крвних судова постоји отвара нова питања о потенцијалним терапијама и лечењу болести попут мултиплесклерозе и Алцхајмерове болести, односно стања као што је аутизам.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар