Маргарин је ипак здравији од путера?

Засићене масти из путера и осталих масноћа животињског порекла су подједнако нездраве као и рафинисани угљени хидрати из белог шећера, тврде научници с Харварда.

Здравље 05.10.2015 | 11:00
Маргарин је ипак здравији од путера?

Ако је веровати њиховим истраживањима, здравије је јести маргарин него путер. Они кажу да су открили да замена засићених масти незасићеним смањује опасност од срчаног удара. Засићених има у путеру и осталим мастима животињског порекла, а незасићених у маргарину.

Своје тврдње базирају на вишегодишњем поређењу података о навикама у исхрани и здрављу 84.628 жена и 42.908 мушкараца који на почетку истраживања нису боловали од дијабетеса, кардиоваскуларних болести и рака.

“Засићене масти и рафинисани угљени хидрати су подједнако нездрави ако узмемо у обзир болести срца. Наше истраживање показује да би пацијенти требало да једу више незасићених биљних масти, као и здравих угљених хидрата, на пример, интегрални хлеб - објаснио је вођа истраживања на Харварду, професор Франк Ху.

Осврнуо се и на супротне резултате ранијих истраживања објаснивши да други истраживачи нису у обзир узели дејство прекомерне конзумације рафинисаних угљених хидрата, као што су бели шећер и бели хлеб. Он тврди да су за болести срца засићене масти једнако нездраве као и ови “празни” угљени хидрати.

Ови резултати никог не би изненадили да већ неко време научници указују на предности животињских масти у односу на трансмасти.

У августу је објављена једна од таквих студија која је спроведена на Одељењу за клиничку епидемиологију и биостатистику “Мекмастер” универзитета у Канади.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар