Да ли нам то пријети несташица кафе?

Свету који ужива у кафи потребан је још један Бразил, највећи светски узгајач и извозник тог зрна, ако жели да избегне несташицу те сировине, пише њујоршка агенција "Блумберг".

Свијет 04.10.2015 | 15:20
Да ли нам то пријети несташица кафе?

"Растућа потрошња, нарочито на тржиштима у развоју, значи да ће глобална производња морати да порасте за додатних 40 до 50 милиона џакова кафе у наредној деценији", изјавио је председник и генерални директор италијанске компаније Иликафе (Иллyцафе) за производњу готове кафе, Андреа Или, додајући да је то више од целокупног рода Бразила.

Ако се узме у обзир претња од климатских промена, као и ниске цене које обесхрабрују пољопривреднике да повећају производњу, добија се потенцијални проблем, а то је, како наводи "Блумберг", нешто против чега пољопривредници, владини званичници и представници те индустрије настоје да се изборе на овонедељном Глобалном форуму о кафи у Милану.

"Пре или касније, у наредним месецима или годинама, мораћемо да донесемо озбиљне одлуке у погледу тога шта да радимо. Не знамо одакле ће ова кафа долазити", рекао је Или.

"Свет се припрема за дефицит у производњи кафе од 3,5 милиона џакова у сезони 2015/2016. години", према тврдњама швајцарске компаније Волкафе.

Такав мањак, додаје њујоршка агенција, долази после глобалног дефицита од 6,4 милиона тона у претходној години.

Од почетка године, цене кафе су пале за 27 одсто, јер је слабљење бразилске валуте према долару повећало атрактивност извоза те јужноамеричке земље, наводи њујоршка агенција.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар