Da li nam to prijeti nestašica kafe?

Svetu koji uživa u kafi potreban je još jedan Brazil, najveći svetski uzgajač i izvoznik tog zrna, ako želi da izbegne nestašicu te sirovine, piše njujorška agencija "Blumberg".

Svijet 04.10.2015 | 15:20
Da li nam to prijeti nestašica kafe?

"Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati da poraste za dodatnih 40 do 50 miliona džakova kafe u narednoj deceniji", izjavio je predsednik i generalni direktor italijanske kompanije Ilikafe (Illycafe) za proizvodnju gotove kafe, Andrea Ili, dodajući da je to više od celokupnog roda Brazila.

Ako se uzme u obzir pretnja od klimatskih promena, kao i niske cene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobija se potencijalni problem, a to je, kako navodi "Blumberg", nešto protiv čega poljoprivrednici, vladini zvaničnici i predstavnici te industrije nastoje da se izbore na ovonedeljnom Globalnom forumu o kafi u Milanu.

"Pre ili kasnije, u narednim mesecima ili godinama, moraćemo da donesemo ozbiljne odluke u pogledu toga šta da radimo. Ne znamo odakle će ova kafa dolaziti", rekao je Ili.

"Svet se priprema za deficit u proizvodnji kafe od 3,5 miliona džakova u sezoni 2015/2016. godini", prema tvrdnjama švajcarske kompanije Volkafe.

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi posle globalnog deficita od 6,4 miliona tona u prethodnoj godini.

Od početka godine, cene kafe su pale za 27 odsto, jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, navodi njujorška agencija.

(Mondo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar