Већина у Српској поборник независности

Политички аналитичар Срђа Трифковић сматра да су снажнији противници идеје о евентуалној независности Републике Српске у САД него у Европи и истиче да би у случају одржавања референдума у Српској несумњиво већина била поборник отцјепљења од БиХ.

Република Српска 04.10.2015 | 10:47
Већина у Српској поборник независности

Када је у питању евентуална независност Српске, Трифковић каже да су снажнијипротивници такве идеје у САД него у Европи, јер Америка као гарант Дејтонског мировног споразума своју политику зацртала прије тачно 20 година и она више није подложна рационалном преиспитивању.

"Најбоље чему се Република Српска може надати са Запада јесте то да они буду довољно растрзани другим питањима, односно релативно незаинтересовани за осипање Дејтона", напоменуо је Трифковић, који је историчар и професор на бањалучком Факултету политичких наука.

Он сматра да је и очување постојећег у Републици Српској већ довољно изазован циљ који захтијева збијање националних редова на српској страни, много веће него што тренутно видимо.

Осврћући се на ситуацију у Каталонији и евентуалним подударностима са Републиком Српском, Трифковић истиче да је Шпанија функционална држава, која не почива на институционализованом анимозитету и непријатељству Шпаније према Каталонцима, док с друге стране, теоретски унитарна БиХ, којој тежи бошњачки естаблишмент, несумњиво почива на институционалној мржњи према Србима и свему српском.

Он наводи да је додатна разлика у томе што ће спољни свијет препустити Шпанцима да сами одлуче каква ће бити будућност Каталоније.

"Никоме у западним центрима моћи не пада напамет да пријети, условљава или наређује. Такође, никоме у сједишту ЕУ, Нато савеза или Вашингтона не пада на памет да `вришти` како је незамисливо допустити независну Каталонију или да поручје да јединствена Шпанија, била оваква или онаква, мора да опстане по сваку цијену", нагласио је Трифковић.

Извор: Пресс

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Братунцу

04.10.2015 08:55

А да федерација расписе референдум о укидању РС...како би то било....ви само о отцјепљењу,,кода је ово 90 па народ није информисан...сви би ми несто али...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трифо

04.10.2015 09:09

Добио си милионе за лобирање па ти вјероватно годи да медју Србима гајис идеју о независности а сви знамо да би то био нови рат. Лако је теби у Америци говорити ста ми требамо док ти ми плацамо угодан зивот. Доста је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

04.10.2015 09:15

Ти тзв.професоре својим изјавама изазивас рат и мрзњу медју народима.Вјеројатно ти је Додик обезбедио негде склонисте вани где је депонован новац градјана Р.Српске.Изгледа и тебе боли то сто има разборитих и паметних Срба,који зеле мир просперитет свим народима ове дрзаве.Колико пара толико музике је и код тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

04.10.2015 11:37

Као и вецина патриота, и цијењени професор не зиви овде него у УСА. Тамо има склонисте у виду велике куце са јос вецим двористем.

Name

Мехо

04.10.2015 09:34

Све је договор. Вратите 50% РСа, па идите. Како мислите спојити територију код Брцког? Оканите се глупости, радите на економији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

04.10.2015 19:51

Коме Мехо да вратимо територију? Да није БиХ твоја ћаћевина. Дај болан кани се будалештина. Наш проценат је 49% и то је записано у свјетске књиге. Шта је Брчко него Српско, зна се шта је твоје а ша моје у Брчком. Ти требаш да вратиш Дрвар, Грагово и Петровац, јер је то наше. Петровац је по Петру а да је твоје био би Мехиновац. Стога даље руке од РС. Прошло је вријеме кад сте управљали туђим, нема више Турске.

Name

Ре

04.10.2015 09:55

А и треба вала. Ко год мисли да мозе сам срецно му било. Ни Словенци ни Хрвати ни остали југословенски народи нису хтјели заједнице. Зашто ми морамо на силу? Сад це неко реци у РС има 15% Бошњака. Па нека их. Они су наши. Са њима раме уз раме. Али не са онима који нас не уважавају, који нас желе на тракторима, који позивају на линч свега српског... Који желе грађанску државу...са таквима не. За независност Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

04.10.2015 10:03

Расписати референдум на цијелој територији БИХ са два питања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хкк

04.10.2015 10:29

Нормално је да би у РС-у био велики проценат за отцјепљење а у федерацији за укидање РС-а зато сто људи на овим просторима реагују емоцијама а не разумом и послије тога се кају. Морамо се науцити доносити разумне одлуке а не оно ста се нама свидја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН РЕПУБЛИКЕ НЕЗАВСНЕ СРПСКЕ.

04.10.2015 10:39

СВАКИ СРБИН И СРПКИЊА СУ ЗА НЕЗАВИСНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ЊЕНУ САМОСТАЛНОСТ КАО И РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ СУДСТВА НА НИВОУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ КОЈА СЕ РАСПАЛА НА ДВА ДЕЛА РЕПУБЛИКУ НЕЗАВИСНУ СРПСКУ И ТРИДЕСЕТ ПРОЦЕНТНУ ФЕДЕРАЦИЈУ СРБА МУСЛИМАНА И СРБА КАТОЛИКА, САМО ПУТ ДОЊЕЦКА И КАТАЛОНИЈЕ ИМАМО ПРАВО НА РЕФЕРЕНДУМ ИДЕМО СВИ НА РЕФЕРЕНДУМ НЕ ТРЕБАЈУНАМ СУДОВИ БИХ КОЈИ ПРИКРИВАЈУ ЗЛОЦИНЕ НАД СРБИМА У СРПСКОЈ СРЕБРЕНИЦИ КОЈА ДАТИРА ОД ПАМТИВЕКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре србину из независне реп српске

04.10.2015 10:59

Хај ти брате спремај одијело и сендвице, сутра је пон. и Баустелла не цека.

Name

Зеро

04.10.2015 11:27

Одо ја полако трактор подмазивати , бице оно,сирок ти Банат а и Срем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

04.10.2015 11:43

А коме ће се придружити РС након стицања независности. Оним лоповима из Београда што нас пљачкају већ 20 година.

ОДГОВОРИТЕ