Većina u Srpskoj pobornik nezavisnosti

Politički analitičar Srđa Trifković smatra da su snažniji protivnici ideje o eventualnoj nezavisnosti Republike Srpske u SAD nego u Evropi i ističe da bi u slučaju održavanja referenduma u Srpskoj nesumnjivo većina bila pobornik otcjepljenja od BiH.

Republika Srpska 04.10.2015 | 10:47
Većina u Srpskoj pobornik nezavisnosti

Kada je u pitanju eventualna nezavisnost Srpske, Trifković kaže da su snažnijiprotivnici takve ideje u SAD nego u Evropi, jer Amerika kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma svoju politiku zacrtala prije tačno 20 godina i ona više nije podložna racionalnom preispitivanju.

"Najbolje čemu se Republika Srpska može nadati sa Zapada jeste to da oni budu dovoljno rastrzani drugim pitanjima, odnosno relativno nezainteresovani za osipanje Dejtona", napomenuo je Trifković, koji je istoričar i profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka.

On smatra da je i očuvanje postojećeg u Republici Srpskoj već dovoljno izazovan cilj koji zahtijeva zbijanje nacionalnih redova na srpskoj strani, mnogo veće nego što trenutno vidimo.

Osvrćući se na situaciju u Kataloniji i eventualnim podudarnostima sa Republikom Srpskom, Trifković ističe da je Španija funkcionalna država, koja ne počiva na institucionalizovanom animozitetu i neprijateljstvu Španije prema Kataloncima, dok s druge strane, teoretski unitarna BiH, kojoj teži bošnjački establišment, nesumnjivo počiva na institucionalnoj mržnji prema Srbima i svemu srpskom.

On navodi da je dodatna razlika u tome što će spoljni svijet prepustiti Špancima da sami odluče kakva će biti budućnost Katalonije.

"Nikome u zapadnim centrima moći ne pada napamet da prijeti, uslovljava ili naređuje. Takođe, nikome u sjedištu EU, Nato saveza ili Vašingtona ne pada na pamet da `vrišti` kako je nezamislivo dopustiti nezavisnu Kataloniju ili da poručje da jedinstvena Španija, bila ovakva ili onakva, mora da opstane po svaku cijenu", naglasio je Trifković.

Izvor: Press

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Bratuncu

04.10.2015 08:55

A da federacija raspise referendum o ukidanju RS...kako bi to bilo....vi samo o otcjepljenju,,koda je ovo 90 pa narod nije informisan...svi bi mi nesto ali...

ODGOVORITE
Name

Trifo

04.10.2015 09:09

Dobio si milione za lobiranje pa ti vjerovatno godi da medju Srbima gajis ideju o nezavisnosti a svi znamo da bi to bio novi rat. Lako je tebi u Americi govoriti sta mi trebamo dok ti mi placamo ugodan zivot. Dosta je!

ODGOVORITE
Name

rs

04.10.2015 09:15

Ti tzv.profesore svojim izjavama izazivas rat i mrznju medju narodima.Vjerojatno ti je Dodik obezbedio negde skloniste vani gde je deponovan novac gradjana R.Srpske.Izgleda i tebe boli to sto ima razboritih i pametnih Srba,koji zele mir prosperitet svim narodima ove drzave.Koliko para toliko muzike je i kod tebe.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

04.10.2015 11:37

Kao i vecina patriota, i cijenjeni profesor ne zivi ovde nego u USA. Tamo ima skloniste u vidu velike kuce sa jos vecim dvoristem.

Name

Meho

04.10.2015 09:34

Sve je dogovor. Vratite 50% RSa, pa idite. Kako mislite spojiti teritoriju kod Brckog? Okanite se gluposti, radite na ekonomiji.

ODGOVORITE
Name

Drasko

04.10.2015 19:51

Kome Meho da vratimo teritoriju? Da nije BiH tvoja ćaćevina. Daj bolan kani se budaleština. Naš procenat je 49% i to je zapisano u svjetske knjige. Šta je Brčko nego Srpsko, zna se šta je tvoje a ša moje u Brčkom. Ti trebaš da vratiš Drvar, Gragovo i Petrovac, jer je to naše. Petrovac je po Petru a da je tvoje bio bi Mehinovac. Stoga dalje ruke od RS. Prošlo je vrijeme kad ste upravljali tuđim, nema više Turske.

Name

Re

04.10.2015 09:55

A i treba vala. Ko god misli da moze sam srecno mu bilo. Ni Slovenci ni Hrvati ni ostali jugoslovenski narodi nisu htjeli zajednice. Zašto mi moramo na silu? Sad ce neko reci u RS ima 15% Bošnjaka. Pa neka ih. Oni su naši. Sa njima rame uz rame. Ali ne sa onima koji nas ne uvažavaju, koji nas žele na traktorima, koji pozivaju na linč svega srpskog... Koji žele građansku državu...sa takvima ne. Za nezavisnost Srpske

ODGOVORITE
Name

Kiklop

04.10.2015 10:03

Raspisati referendum na cijeloj teritoriji BIH sa dva pitanja.

ODGOVORITE
Name

hkk

04.10.2015 10:29

Normalno je da bi u RS-u bio veliki procenat za otcjepljenje a u federaciji za ukidanje RS-a zato sto ljudi na ovim prostorima reaguju emocijama a ne razumom i poslije toga se kaju. Moramo se nauciti donositi razumne odluke a ne ono sta se nama svidja.

ODGOVORITE
Name

SRBIN REPUBLIKE NEZAVSNE SRPSKE.

04.10.2015 10:39

SVAKI SRBIN I SRPKINJA SU ZA NEZAVISNOST REPUBLIKE SRPSKE I NJENU SAMOSTALNOST KAO I REFERENDUM PROTIV SUDSTVA NA NIVOU BOSNE I HERCEGOVINE KOJA SE RASPALA NA DVA DELA REPUBLIKU NEZAVISNU SRPSKU I TRIDESET PROCENTNU FEDERACIJU SRBA MUSLIMANA I SRBA KATOLIKA, SAMO PUT DONJECKA I KATALONIJE IMAMO PRAVO NA REFERENDUM IDEMO SVI NA REFERENDUM NE TREBAJUNAM SUDOVI BIH KOJI PRIKRIVAJU ZLOCINE NAD SRBIMA U SRPSKOJ SREBRENICI KOJA DATIRA OD PAMTIVEKA.

ODGOVORITE
Name

Re srbinu iz nezavisne rep srpske

04.10.2015 10:59

Haj ti brate spremaj odijelo i sendvice, sutra je pon. i Baustella ne ceka.

Name

Zero

04.10.2015 11:27

Odo ja polako traktor podmazivati , bice ono,sirok ti Banat a i Srem.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

04.10.2015 11:43

A kome će se pridružiti RS nakon sticanja nezavisnosti. Onim lopovima iz Beograda što nas pljačkaju već 20 godina.

ODGOVORITE