Пентагон жели војно да штити сиријску опозицију

Чиновници Пентагона у овом моменту разрађују стратегију за заштиту „умјерене“ сиријске опозиције. Како наводе војни извори из Вашингтона, ријеч је о случају претпостављених напада Руске Федерације на снаге сиријске опозиције.

Свијет 03.10.2015 | 07:24
Пентагон жели војно да штити сиријску опозицију

Како наводе саговорници агенције Асошијетед прес, Пентагон процјењује правне и политичке ризике оваквих акција.

Чиновници не искључују могућност да ако Сједињене Државе буду штитиле снаге опозиције то у најгорем случају доведе до конфронтације с Русијом у пуној мјери.

Министарство одбране Руске Федерације више пута је саопштило да оперативно доставља све податке о ваздушним нападима на позиције терориста Исламске државе у Сирији.

У четвртак је замјеник начелника штаба Ратног ваздухопловства САД за обавештајни рад Роберт Ото демантовао податке западних медија да су Војно-космичке снаге Руске Федерације наводно гађале снаге сиријске опозиције.

Подсјећамо, неколико земаља се отворено успротивило ваздушним операцијама Русије у Сирији и упутило позив Москви да одустане од својих акција. Они су упутили заједнички позив Москви да прекине са ваздушним ударима у Сирији, оптужујући Москву да врше нападе на снаге сиријске опозиције, те да раде укорист Башара ел-Асада, што је Кремљ оштро демантовао истичући да се удари врше на позиције Исламске државе и других терористичких организација.

Влада Турске, Француске, Њемачке, Катар, Саудијска Арабија, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе су земље које траже од руског предсједника Владимира Путина да обустави ваздушне операције на територији Сирије.

Они су изразили „дубоку забринутост“ због војног присуства Русије у Сирији, наводи агенција Новороссиа.

Посљедња од набројаних земаља се огласила Турска и на сајту турског министарства спољних послова стоји да ће „удари по опозицији допринети даљој радикализацији и ескалацији сукоба“.

Министарство спољних послова Турске је истакло да је војно присуство Русије у Сирији веома узнемирујуће.

Извор: Еxyугославија.цом

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цар

03.10.2015 06:55

Конацно катаклизма, а ми мали као несто се питамо Бозе само помози, а велике силе уразуми инаце оде све у пи на квадрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зид

03.10.2015 11:30

Па , што није била " катаклизма " док је Америка , из авиона сијала смрт по свим недужним земљама , а Руси се нису мијешали . Значи сви знамо ко је го..о у овој причи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

06.10.2015 23:30

Ајде море мети испред своје куће!

ОДГОВОРИТЕ