Pentagon želi vojno da štiti sirijsku opoziciju

Činovnici Pentagona u ovom momentu razrađuju strategiju za zaštitu „umjerene“ sirijske opozicije. Kako navode vojni izvori iz Vašingtona, riječ je o slučaju pretpostavljenih napada Ruske Federacije na snage sirijske opozicije.

Svijet 03.10.2015 | 07:24
Pentagon želi vojno da štiti sirijsku opoziciju

Kako navode sagovornici agencije Asošijeted pres, Pentagon procjenjuje pravne i političke rizike ovakvih akcija.

Činovnici ne isključuju mogućnost da ako Sjedinjene Države budu štitile snage opozicije to u najgorem slučaju dovede do konfrontacije s Rusijom u punoj mjeri.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije više puta je saopštilo da operativno dostavlja sve podatke o vazdušnim napadima na pozicije terorista Islamske države u Siriji.

U četvrtak je zamjenik načelnika štaba Ratnog vazduhoplovstva SAD za obaveštajni rad Robert Oto demantovao podatke zapadnih medija da su Vojno-kosmičke snage Ruske Federacije navodno gađale snage sirijske opozicije.

Podsjećamo, nekoliko zemalja se otvoreno usprotivilo vazdušnim operacijama Rusije u Siriji i uputilo poziv Moskvi da odustane od svojih akcija. Oni su uputili zajednički poziv Moskvi da prekine sa vazdušnim udarima u Siriji, optužujući Moskvu da vrše napade na snage sirijske opozicije, te da rade ukorist Bašara el-Asada, što je Kremlj oštro demantovao ističući da se udari vrše na pozicije Islamske države i drugih terorističkih organizacija.

Vlada Turske, Francuske, Njemačke, Katar, Saudijska Arabija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su zemlje koje traže od ruskog predsjednika Vladimira Putina da obustavi vazdušne operacije na teritoriji Sirije.

Oni su izrazili „duboku zabrinutost“ zbog vojnog prisustva Rusije u Siriji, navodi agencija Novorossia.

Posljednja od nabrojanih zemalja se oglasila Turska i na sajtu turskog ministarstva spoljnih poslova stoji da će „udari po opoziciji doprineti daljoj radikalizaciji i eskalaciji sukoba“.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je istaklo da je vojno prisustvo Rusije u Siriji veoma uznemirujuće.

Izvor: Exyugoslavija.com

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

car

03.10.2015 06:55

Konacno kataklizma, a mi mali kao nesto se pitamo Boze samo pomozi, a velike sile urazumi inace ode sve u pi na kvadrat.

ODGOVORITE
Name

zid

03.10.2015 11:30

Pa , što nije bila " kataklizma " dok je Amerika , iz aviona sijala smrt po svim nedužnim zemljama , a Rusi se nisu miješali . Znači svi znamo ko je go..o u ovoj priči !

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

06.10.2015 23:30

Ajde more meti ispred svoje kuće!

ODGOVORITE