Још једна анализа: Која је тајна Партизанове побједе над Нијемцима?!

Пустићемо Немце да се додају, а ми ћемо да дајемо голове! Савршен учинак Дарка Брашанца који ниједном није погрешио у пасу, чак 13 одбрана Живка Живковића и феноменална партија Стефана Бабовића само су неки од разлога тријумфа црно-белих над Аугзбургом.

Фудбал 02.10.2015 | 22:40
Још једна анализа: Која је тајна Партизанове побједе над Нијемцима?!

Добро смо се држали, али нам је противник дао гол из прве шансе. То нас је пресекло. Покушали смо у другом полувремену да се вратимо у игру, успели да смањимо резултат, али нисмо имали среће да изједначимо. Остаје нам да из свега извучемо поуке.

Као да деклемују песмицу у школи говорили су наши фудбалери - што на клупском што на репрезентативном нивоу - по завршетку утакмица које су играли у гостима. Годинама се правдали како „они тамо“ имају више искуства, користили флоскуле о јаким лигама и високим будежтима противника, обећавали да ће једног дана и они тако да победе. А онда се десио - Партизан!

Онако како је, не само он, него и Црвена звезда и Војводина, губио мечеве ван граница Србије, тако је овдашњи првак у четвртак вече одушевио спортску јавност и на практичном примеру показао да је у фудбалу одавно прошло време „играња за дојам“, јер је у првом плану, увек и свуда - резултат.

До величанствених 3:1 у Аугзбургу црно-бели су стигли из само пет шутева у оквир гола! Двапут је погодио Андрија Живковић, једном Фабрисио Дорнелас, имали су добре прилике Ален Стевановић и Валери Божинов и то је у креативном смислу било све од екипе Зоран Милинковића, која је очигледно п(р)орадила на реализацији и на немачком тлу успела да у поготке претвори шансе које је у претходним мечевима Суперлиге олако траћила.

Колико је важно било искористити сваку шансу најбоље илуструје податак да је Аугзбург имао скоро три пута више удараца на гол. Прецизније 14. И да је само Раул Бобадиља пронашао пут до мреже, коју је фантастично чувао Живко Живковић. Статистички подаци објављени на сајту УЕФА прецизно показују да је голман Партизана имао чак 13 одбрана, по чему ће партију у другом колу Лиге Европе памтити као најбољу у досадашњем току каријере.

Живковић је укротио два ударца нападача пореклом из Аргентине, који има и парагвајски пасош, исто толико Корејца Џи Донг Вона и резервисте Пјотра Троховског, а по једном био успешан у дуелима са Александром Есвајном, Полом Верхајном, Маркусом Фулнером, Данијелом Бајером, Ко Џ Чеолом, Тимом Матавжом и Филипом Максом.

Несавладив!

Партизан је вешто користио своје шансе, а кључ победе може се тражити и у чињеници да је на средини терена играо сврсисходније од Аугзбурга. Црно-бели су знали шта да раде с лоптом и углавном је нису губили, њихови пасови имали су и главу и реп, а то се најбоље види по високим процентима успешних додавања играча везног реда. У том сегменту код гостију је доминирао Стефан Бабовић, асистент за први и зачетник акције за трећи гол је забележио убедљиво највише контаката с лоптом, а од 36 пасова „прошла“ су му чак 32 (89% успешности).

Други на листи је Ален Стевановић (19 од 22, 86%), следи га Андрија Живковић (16 од 19, 84%), а посебно импресивни, додуше, са мање покушаја, били су Марко Јевтовић (13 од 14, 93%) и непогрешиви Дарко Брашанац (14 од 14, 100%). Ако су то забележили и скаути Андерлехта нема сумње да су задовољни напустили стадион, иако не би требало сметнути с ума да је и савршен учинак у додавању - иако су сва направљена а на својој поливини - имао и резервни штиопер Милош Остојић, који је замениио повређеног Грегора Балажица.

С друге стране, проценти додавања фудбалера Аугзбурга јесу већи - чак седморица су имала изнад 90% тачних пасова - али је на крају испало да домаћин није знао шта ће с лоптом и да је са њом обелтао око шеснаестерца као Барселона у ери Пепа Гвардиоле. Конкретно: Немци су разменили 482 паса, насупрот Партизанових 168, али нису били ни изблиза продуктивни. Иако су извели чак шест корнера више (10:4) и имали посед лопте на својој страни (64:36 у процентима). То им је донело лак 28 покушаја ка голу.

Само, немају у Аугзбургу фудбалера као што је Андрија Живковић, зар не?

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

делија

02.10.2015 21:56

И цорава кокос надје зрно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гробар

03.10.2015 06:58

Овамо цигани заузмите место. Али крај тв-а јер европски фудбал само тако мозете осјетити. Хахахаха

Name

Тата

03.10.2015 06:41

Основно што разликује тим ФК "Партизан" који није ушао у Лигу шампиона и тим који је побиједио Аугсбург је Александар Субић, који је ове јесени дошао из ФК "Борац" Бањалука. Александар Субић је очигледно појачао лијеви бок ФК "Партизан" и у одбрани и у нападу, практично игра позиције лијевог бека, лијевог везно и лијевог крила, чиме је растеретио везни ред и посебно напад, гдје сада више до изражаја може доћи генијалност Андрије Живковића.

ОДГОВОРИТЕ