Još jedna analiza: Koja je tajna Partizanove pobjede nad Nijemcima?!

Pustićemo Nemce da se dodaju, a mi ćemo da dajemo golove! Savršen učinak Darka Brašanca koji nijednom nije pogrešio u pasu, čak 13 odbrana Živka Živkovića i fenomenalna partija Stefana Babovića samo su neki od razloga trijumfa crno-belih nad Augzburgom.

Fudbal 02.10.2015 | 22:40
Još jedna analiza: Koja je tajna Partizanove pobjede nad Nijemcima?!

Dobro smo se držali, ali nam je protivnik dao gol iz prve šanse. To nas je preseklo. Pokušali smo u drugom poluvremenu da se vratimo u igru, uspeli da smanjimo rezultat, ali nismo imali sreće da izjednačimo. Ostaje nam da iz svega izvučemo pouke.

Kao da deklemuju pesmicu u školi govorili su naši fudbaleri - što na klupskom što na reprezentativnom nivou - po završetku utakmica koje su igrali u gostima. Godinama se pravdali kako „oni tamo“ imaju više iskustva, koristili floskule o jakim ligama i visokim budežtima protivnika, obećavali da će jednog dana i oni tako da pobede. A onda se desio - Partizan!

Onako kako je, ne samo on, nego i Crvena zvezda i Vojvodina, gubio mečeve van granica Srbije, tako je ovdašnji prvak u četvrtak veče oduševio sportsku javnost i na praktičnom primeru pokazao da je u fudbalu odavno prošlo vreme „igranja za dojam“, jer je u prvom planu, uvek i svuda - rezultat.

Do veličanstvenih 3:1 u Augzburgu crno-beli su stigli iz samo pet šuteva u okvir gola! Dvaput je pogodio Andrija Živković, jednom Fabrisio Dornelas, imali su dobre prilike Alen Stevanović i Valeri Božinov i to je u kreativnom smislu bilo sve od ekipe Zoran Milinkovića, koja je očigledno p(r)oradila na realizaciji i na nemačkom tlu uspela da u pogotke pretvori šanse koje je u prethodnim mečevima Superlige olako traćila.

Koliko je važno bilo iskoristiti svaku šansu najbolje ilustruje podatak da je Augzburg imao skoro tri puta više udaraca na gol. Preciznije 14. I da je samo Raul Bobadilja pronašao put do mreže, koju je fantastično čuvao Živko Živković. Statistički podaci objavljeni na sajtu UEFA precizno pokazuju da je golman Partizana imao čak 13 odbrana, po čemu će partiju u drugom kolu Lige Evrope pamtiti kao najbolju u dosadašnjem toku karijere.

Živković je ukrotio dva udarca napadača poreklom iz Argentine, koji ima i paragvajski pasoš, isto toliko Korejca Dži Dong Vona i rezerviste Pjotra Trohovskog, a po jednom bio uspešan u duelima sa Aleksandrom Esvajnom, Polom Verhajnom, Markusom Fulnerom, Danijelom Bajerom, Ko Dž Čeolom, Timom Matavžom i Filipom Maksom.

Nesavladiv!

Partizan je vešto koristio svoje šanse, a ključ pobede može se tražiti i u činjenici da je na sredini terena igrao svrsishodnije od Augzburga. Crno-beli su znali šta da rade s loptom i uglavnom je nisu gubili, njihovi pasovi imali su i glavu i rep, a to se najbolje vidi po visokim procentima uspešnih dodavanja igrača veznog reda. U tom segmentu kod gostiju je dominirao Stefan Babović, asistent za prvi i začetnik akcije za treći gol je zabeležio ubedljivo najviše kontakata s loptom, a od 36 pasova „prošla“ su mu čak 32 (89% uspešnosti).

Drugi na listi je Alen Stevanović (19 od 22, 86%), sledi ga Andrija Živković (16 od 19, 84%), a posebno impresivni, doduše, sa manje pokušaja, bili su Marko Jevtović (13 od 14, 93%) i nepogrešivi Darko Brašanac (14 od 14, 100%). Ako su to zabeležili i skauti Anderlehta nema sumnje da su zadovoljni napustili stadion, iako ne bi trebalo smetnuti s uma da je i savršen učinak u dodavanju - iako su sva napravljena a na svojoj polivini - imao i rezervni štioper Miloš Ostojić, koji je zameniio povređenog Gregora Balažica.

S druge strane, procenti dodavanja fudbalera Augzburga jesu veći - čak sedmorica su imala iznad 90% tačnih pasova - ali je na kraju ispalo da domaćin nije znao šta će s loptom i da je sa njom obeltao oko šesnaesterca kao Barselona u eri Pepa Gvardiole. Konkretno: Nemci su razmenili 482 pasa, nasuprot Partizanovih 168, ali nisu bili ni izbliza produktivni. Iako su izveli čak šest kornera više (10:4) i imali posed lopte na svojoj strani (64:36 u procentima). To im je donelo lak 28 pokušaja ka golu.

Samo, nemaju u Augzburgu fudbalera kao što je Andrija Živković, zar ne?

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

delija

02.10.2015 21:56

I corava kokos nadje zrno.

ODGOVORITE
Name

grobar

03.10.2015 06:58

Ovamo cigani zauzmite mesto. Ali kraj tv-a jer evropski fudbal samo tako mozete osjetiti. Hahahaha

Name

Tata

03.10.2015 06:41

Osnovno što razlikuje tim FK "Partizan" koji nije ušao u Ligu šampiona i tim koji je pobijedio Augsburg je Aleksandar Subić, koji je ove jeseni došao iz FK "Borac" Banjaluka. Aleksandar Subić je očigledno pojačao lijevi bok FK "Partizan" i u odbrani i u napadu, praktično igra pozicije lijevog beka, lijevog vezno i lijevog krila, čime je rasteretio vezni red i posebno napad, gdje sada više do izražaja može doći genijalnost Andrije Živkovića.

ODGOVORITE