Коефицијенти: Овај тим Партизана је већ сад надмашио онај Станојевићев из ЛШ!

Црно-бели су тренутно 111. клуб на УЕФА ранг листи, бољи од Панатинаикоса, Саутемптона, Вест Хема...

Фудбал 04.10.2015 | 23:40
Коефицијенти: Овај тим Партизана је већ сад надмашио онај Станојевићев из ЛШ!

За пролеће на међународној сцени после десет година, за зараду у виду 6.120.000 евра, за значајан напредак за УЕФА листи најбоље рангираних клубова. Парни ваљак је тријумфом у Аугзбургу направио неколико крупних корака на спортском и финансијском плану, а с обзиром какве резултате ове сезоне бележи ван граница Србије није искључено да се до краја такмичења групне фазе Лиге Европе пробије међу 100 најбољих екипа Старог континента!

Таква могућност указала се Партизану захваљујући чињеници да је победом у Немачкој значајно поправио свој клупски коефицјент, који сада износи 14.825. У компликованом систему обрачунавања коефицијента најважнија информација од синоћ гласи да су црно-бели зарадили још 2.100 бодова и тако надоградили рејтинг који ће им наредне године, у квалификацијама за европске купове, помоћи да у прва два кола вероватно буду носиоци, што није био случај ове сезоне.

Још је значајније да су изабраници Зорана Милинковића захваљујући скору од шест победа, по једном ремију и поразу већ сад успели да надмаше клупски коефицијент којим су ушли у такмичарску 2015/2015 (14.775), али и да освоје више бодова у појединачој сезони него што је био случај 2010. кад су играли у Лиги шампиона. Тад су 4.700 бодова, а сад имају 4.750. Са тенденцијом раста.

УЕФА клупски коефицијент обрачунава на основу резултата у европским куповима у минулих пет сезона, па ће у наредној бити обрисана управо сезона у којој је Александар Станојевић увео Парни ваљак у Лигу шампиона.

Оно што је посебно интересантно јесте чињеница да су од синоћ црно-бели, као најбољи српски тим, позиционирани на 111. месту УЕФА ранг листе. Претекли су Сампдорију, Кубањ из Краснодара, Ријеку, Вест Хем, Маритимо, Панатинаикос, Астерас, Хал и Саутемптон. Како су кренули, неће бити изненађење ако се врате у елитни „клуб 100“, где последње место тренутно држи Цирих са коефицијентом 17.235.

Да би стигао у одабрано друштво, Партизану ће бити довољна победа и реми у преостала четири сусрета Лиге Европе, с обзиром да УЕФА реми у групној фази вреднује са 1.050 бодова, док победа у овој фази такмичења вреди 2.100.

Коментари / 0

Оставите коментар