Крстић: Заслужујемо Олимпијске игре!

Са некадашњим капитеном "орлова" о Еуробаскету, новом Партизану, повреди... "Бољи смо од Литваније, али нисмо били спремни за ту утакмицу".

Кошарка 02.10.2015 | 20:20
Крстић: Заслужујемо Олимпијске игре!

Ненад Крстић у четвртак је донео срећу фудбалерима Партизана, које је сасвим случајно бодрио на утакмици другог кола Лиге Европе против Аугзбурга!

Центар турског Ефеса у Баварској је боравио ради редовне контроле, код хирурга који му је оперисао колено, а погодило се да су и црно-бели баш тог дана наступали у истом граду.

Иако признаје да фудбал прати површно, није пропустио прилику да погледа свој клуб на WWК арени.

"Очекујем победу. Чуо сам да ако победимо имамо добре шансе да одемо даље, тако да је утакмица сигурно важна", рекао је Крстић српским извештачима уочи меча Аугзбург - Партизан (1:3).

У том тренутку био је очигледно несвестан атмосфере која у Србији влада око црно-белих после киксева у Суперлиги, самим тим далеко од идеје колико ће Гробари те вечери бити пријатно изненађени игром својих љубимаца и оствареним резултатом.

Наравно, тема број један у причи са некадашњим асом Партизана, Њу Џерси Нетса, Оклахоме, Бостон Селтикса, ЦСКА и капитеном репрезентације Србије, била је кошарка и актуелна збивања у том спорту.

"Иако мислим да имамо квалитет за злато, четврто место у Европи је такође успех, посебно што је остварен наш примарни циљ, пласман у квалификације за Рио 2016. Одлучивале су нијансе. Остаје жал због начина на који смо у полуфиналу изгубили од Литваније. Боља смо екипа, али нисмо били спремни за ту утакмицу. Нисам компетентан да кажем који су разлози, али моје мишљење је да смо имали квалитет и да смо заслужили макар финале ЕП", прокоментарисао је Крстић наступ "орлова" на Еуробаскету.

С обзиром на то како су Шпанци дошли до титуле, а и како смо ми освојили светско сребро 2014, многи су жалили што смо прерано достигли топ форму и решили у своју корист првих седам мечева.

"То је већ накнадна памет... Наша група је била много тешка и није могло да се калкулише. Играо сам доста дуго за репрезентацију и никада нисам био присталица тога, увек смо ишли на победу. Пре бих рекао да нас је мало уљуљкала осмина финала и четвртфинале, где смо имали релативно лакше противнике. Јер, Финска уз сав респект није екипа нивоа Италије, Шпаније..."

"Можда момцима није деловало тако, али ја сам имао утисак да смо лакше од очекиваног прошли у полуфинале. Онда је дошла на ред Литванија, јачи противник, али смо и даље мислили да смо бољи - као што и јесмо. Међутим, они су тај меч одиграли чврсто у одбрани и заслужено добили. Касније је било доста тешко играти за бронзу, посебно против домаћина".

Крстић сматра да се Александар Ђорђевић успешно надовезао на темељ који је почев од 2008. године поставио претходни селектор Душан Ивковић, али да се пред њим и "орловима" тек налазе велики изазови.

"Саша је направио одличан успех прошле године. Донео је позитивну енергију, која се наставила овог лета и која треба тек да се настави. Ова екипа заслужује да се нађе на Олимпијским играма, први пут под именом Србија".

Коментаришући долазак Николе Пековића на позицију председника Партизана и бројне друге новости у клубу, истакао је да свака промена доноси позитивне ствари.

"Партизан је био у проблему и још је, али надам се да ће са овим новим, младим људима успети да дође на стазе успеха. Ништа не може да се уради преко ноћи, али имамо пример Црвене звезде, која је две-три године била у сличном проблему, па је сада већ на путу да постане стабилан евролигаш. Ја сам оптимиста".

У прво време биће тешко навикнути се на Партизан који не игра у Европи и који није кандидат за трофеје - мада се никад не зна.

"Шта да кажем... Све ове године трофеја и играња Евролиге, сада морају да се забораве. То је једини пут. Много пута смо искусили да се не живи од старе славе. Треба кренути од нуле и полако градити".

Међу навијачима је прекид сарадње са тренером Душком Вујошевићем изазвао опречне реакције. Тек треба да се види каква ће бити реакција у дворани Пионир...

"Дуле је свих ових година много задужио нашу кошарку, у смислу да је направио доста квалитетних играча. Имао је велике успехе са Партизаном, што код нас, што у Евролиги, али свему једном дође крај".

"Он и даље има квалитет да буде тренер Партизана, али ново руководство је очигледно тражило промену на свим пољима. Биће тешко у почетку, Пера Божић је нов у том послу, али има карактер и добру причу и верујем да ће бити успеха".

НА ПОЛА ПУТА
Имајући у виду да је пре три и по месеца покидао предњи укрштени лигамент колена и да је већ у зрелим играчким годинама - 32, није било умесно постављати питање повратка у национални тим (мада, ако буде здрав, Пау Гасол нам је показао да у погледу старости играча не треба постављати границе).

Пред Крстићем је и даље значајан период у коме треба да искључиво буде посвећен опоравку.

"Тренутно сам на пола пута. Доктор је задовољан како се санира повреда, добро напредујем и за сада све тече како треба. Очекујем да у другом делу сезоне полако ухватим форму, па ћемо видети шта ћу после. Уговор са Ефесом ми истиче следећег лета".

Коментари / 0

Оставите коментар