Krstić: Zaslužujemo Olimpijske igre!

Sa nekadašnjim kapitenom "orlova" o Eurobasketu, novom Partizanu, povredi... "Bolji smo od Litvanije, ali nismo bili spremni za tu utakmicu".

Košarka 02.10.2015 | 20:20
Krstić: Zaslužujemo Olimpijske igre!

Nenad Krstić u četvrtak je doneo sreću fudbalerima Partizana, koje je sasvim slučajno bodrio na utakmici drugog kola Lige Evrope protiv Augzburga!

Centar turskog Efesa u Bavarskoj je boravio radi redovne kontrole, kod hirurga koji mu je operisao koleno, a pogodilo se da su i crno-beli baš tog dana nastupali u istom gradu.

Iako priznaje da fudbal prati površno, nije propustio priliku da pogleda svoj klub na WWK areni.

"Očekujem pobedu. Čuo sam da ako pobedimo imamo dobre šanse da odemo dalje, tako da je utakmica sigurno važna", rekao je Krstić srpskim izveštačima uoči meča Augzburg - Partizan (1:3).

U tom trenutku bio je očigledno nesvestan atmosfere koja u Srbiji vlada oko crno-belih posle kikseva u Superligi, samim tim daleko od ideje koliko će Grobari te večeri biti prijatno iznenađeni igrom svojih ljubimaca i ostvarenim rezultatom.

Naravno, tema broj jedan u priči sa nekadašnjim asom Partizana, Nju Džersi Netsa, Oklahome, Boston Seltiksa, CSKA i kapitenom reprezentacije Srbije, bila je košarka i aktuelna zbivanja u tom sportu.

"Iako mislim da imamo kvalitet za zlato, četvrto mesto u Evropi je takođe uspeh, posebno što je ostvaren naš primarni cilj, plasman u kvalifikacije za Rio 2016. Odlučivale su nijanse. Ostaje žal zbog načina na koji smo u polufinalu izgubili od Litvanije. Bolja smo ekipa, ali nismo bili spremni za tu utakmicu. Nisam kompetentan da kažem koji su razlozi, ali moje mišljenje je da smo imali kvalitet i da smo zaslužili makar finale EP", prokomentarisao je Krstić nastup "orlova" na Eurobasketu.

S obzirom na to kako su Španci došli do titule, a i kako smo mi osvojili svetsko srebro 2014, mnogi su žalili što smo prerano dostigli top formu i rešili u svoju korist prvih sedam mečeva.

"To je već naknadna pamet... Naša grupa je bila mnogo teška i nije moglo da se kalkuliše. Igrao sam dosta dugo za reprezentaciju i nikada nisam bio pristalica toga, uvek smo išli na pobedu. Pre bih rekao da nas je malo uljuljkala osmina finala i četvrtfinale, gde smo imali relativno lakše protivnike. Jer, Finska uz sav respekt nije ekipa nivoa Italije, Španije..."

"Možda momcima nije delovalo tako, ali ja sam imao utisak da smo lakše od očekivanog prošli u polufinale. Onda je došla na red Litvanija, jači protivnik, ali smo i dalje mislili da smo bolji - kao što i jesmo. Međutim, oni su taj meč odigrali čvrsto u odbrani i zasluženo dobili. Kasnije je bilo dosta teško igrati za bronzu, posebno protiv domaćina".

Krstić smatra da se Aleksandar Đorđević uspešno nadovezao na temelj koji je počev od 2008. godine postavio prethodni selektor Dušan Ivković, ali da se pred njim i "orlovima" tek nalaze veliki izazovi.

"Saša je napravio odličan uspeh prošle godine. Doneo je pozitivnu energiju, koja se nastavila ovog leta i koja treba tek da se nastavi. Ova ekipa zaslužuje da se nađe na Olimpijskim igrama, prvi put pod imenom Srbija".

Komentarišući dolazak Nikole Pekovića na poziciju predsednika Partizana i brojne druge novosti u klubu, istakao je da svaka promena donosi pozitivne stvari.

"Partizan je bio u problemu i još je, ali nadam se da će sa ovim novim, mladim ljudima uspeti da dođe na staze uspeha. Ništa ne može da se uradi preko noći, ali imamo primer Crvene zvezde, koja je dve-tri godine bila u sličnom problemu, pa je sada već na putu da postane stabilan evroligaš. Ja sam optimista".

U prvo vreme biće teško naviknuti se na Partizan koji ne igra u Evropi i koji nije kandidat za trofeje - mada se nikad ne zna.

"Šta da kažem... Sve ove godine trofeja i igranja Evrolige, sada moraju da se zaborave. To je jedini put. Mnogo puta smo iskusili da se ne živi od stare slave. Treba krenuti od nule i polako graditi".

Među navijačima je prekid saradnje sa trenerom Duškom Vujoševićem izazvao oprečne reakcije. Tek treba da se vidi kakva će biti reakcija u dvorani Pionir...

"Dule je svih ovih godina mnogo zadužio našu košarku, u smislu da je napravio dosta kvalitetnih igrača. Imao je velike uspehe sa Partizanom, što kod nas, što u Evroligi, ali svemu jednom dođe kraj".

"On i dalje ima kvalitet da bude trener Partizana, ali novo rukovodstvo je očigledno tražilo promenu na svim poljima. Biće teško u početku, Pera Božić je nov u tom poslu, ali ima karakter i dobru priču i verujem da će biti uspeha".

NA POLA PUTA
Imajući u vidu da je pre tri i po meseca pokidao prednji ukršteni ligament kolena i da je već u zrelim igračkim godinama - 32, nije bilo umesno postavljati pitanje povratka u nacionalni tim (mada, ako bude zdrav, Pau Gasol nam je pokazao da u pogledu starosti igrača ne treba postavljati granice).

Pred Krstićem je i dalje značajan period u kome treba da isključivo bude posvećen oporavku.

"Trenutno sam na pola puta. Doktor je zadovoljan kako se sanira povreda, dobro napredujem i za sada sve teče kako treba. Očekujem da u drugom delu sezone polako uhvatim formu, pa ćemo videti šta ću posle. Ugovor sa Efesom mi ističe sledećeg leta".

Komentari / 0

Ostavite komentar