Ево зашто се носи црвени конац око руке

У чему је његова тајна?

Србија 02.10.2015 | 13:38
Ево зашто се носи црвени конац око руке

Црвени конац носе славне особе, духовни гуруи, али и наше баке које га везују својој деци и унуцима.

Суптилна и духовна димензија

Наши стари од давнина верују да црвени вунени конац може спасити и заштитити од било којег урока. Многе културе широм света верују да путем наших мисли или путем завидног погледа, особа може нашкодити другој особи узрокујући јој болест, повреду или чак смрт. Урок је стрела која излази из душе завидника и урокљивца према ономе коме завиди и некада та стрела погађа, а некада промаши.

Црвени конац проналазимо код Јевреја (посебно кабалиста), будиста и хиндуса (свети конац који штити, испуњава духовну жељу или снажи завет).

За црвени конац се верује да "одвраћа" лошу срећу коју човеку може донети урок зла ока. На хебрејском језику он се назива "ројте бинделе" и обично је направљен од танке вунице. Носи се на левој руци повезан као наруквица.

Неки од тих црвених конаца се доносе из Израела. Понекад је црвени конац у огромним количинама обавијан око гроба јеврејске библијске мученице Рахеле у близини Бетлехема. Сматра се да црвени конац има огромне моћи и да доноси добру срећу те гарантује ономе ко га носи магијску заштиту.

Неки Јевреји, који се плаше негативних утицаја урока, имају стару традицију да вежу црвени конац на бебин креветић у нади да ће тиме одвратити уроке и призвати милост Бога те ће беба бити заштићена од свакога зла.

Калава је свети хиндуистички конац, који се такођер зове и "маули" на хинду језику. Носи се у току обављања хиндуистичких ритуала као што су Yајна или Пуја односно санкалпа. Веже се од стране свештеника на руке верника који присуствују обреду молитве. Калава се веже на десној руци мушкарца и неудатих жена, а на левој руци удатих жена.

Такав конац је најчешће симболички чин намере у уму особе да јој се испуни жељени духовни завет. Крајем деведестих, црвени конац постаје популаран међу музичким и филмским звездама у САД-у као што су Мадона, Мајкл Џексон, Рози О’Донел, што се затим пренело на млађе нараштаје Холивуда. Од оних који данас носе црвени конац око руке можемо набројати следећа имена: Линдзи Лохан, Ештон Кучер, Бритни Спирс, Дејвид и Викторија Бекам, Деми Мур, Аврил Лавињ, Ријана, Шарлиз Терон, Мик Џегер, Зак Ефрон, Парис Хилтон и многи други.

Како здравствено делује вунени конац?

Постоји много митова о њему, али у стварности то је само – народна медицина. Вунени конац око зглоба наводно смањује болове у зглобовима и појачава циркулацију крви. Вунени конац, такође наводно, утиче на циркулацију, јер упална реакција почиње успорењем крвотока. Такође служи као извор мањег статичког електрицитета.

Хигијенски најздравији терморегулацијски материјал је вуна. Њена структура омогућава кожи да дише. Штавише, поседује лековита својства.

Од давнина су се људи ослобађали зубобоље, главобоље, болова у леђима, тако што су на болно место стављали комад праве природне вуне. Такође су превремено рођену децу стављали у руно овце. Ствар је у томе да природна влакна вуне, ошишане и нетретиране било којим хемикалијама одлично се упијају у кожу и умирују је.

Ако користите постељину од природне вуне, постојећи ланолин из ње (који се топи на температури тела), лако продире у кожу. На тај начин благотворно делује на мишиће, зглобове, кичму, ублажава болове и повећава циркулацију крви. Топлинска проводљивост вуне је нижа од многих текстилних материјала.

Постоји веровање наших бака, да се вуненим концем могу излечити брадавице. Ево и на који начин: Уколико је брадавица на прсту, веже се црвени вунени конац на зглоб руке (ако је на нози – на чланак). Носи се две недеље. После скинути и закопати у земљу. Кад конац иструли (за око месец дана) – нестаће и брадавица, пише: Успесназена.цом.

 

Коментари / 0

Оставите коментар