Слобода говора, али не и референдум!

Високи представник Валентин Инцко наводи да грађани Републике Српске имају право на слободу говора, али не и на референдум о Суду БиХ, и поручује да је чланство у НАТО-у јавно декларисани стратешки циљ спољне политике БиХ.

Босна и Херцеговина 02.10.2015 | 22:43
Слобода говора, али не и референдум!

"Грађани могу изражавати ставове о сваком питању. Међутим, референдум, према дефиницији из уставно-правног оквира Републике Српске, и одлука о референдуму која је недавно усвојена у Народној скупштини представљају више од истраживања јавног мњења", оцјењује Инцко у интервјуу Срни.

Инцко сматра да се референдум бави питањима која се односе на ниво БиХ, те овлаштења високог представника, која проистичу из међународног права, а не стварима које спадају у надлежности ентитета.

Инцко поручује да свакоме ко је починио ратни злочин треба да буде суђено и да ту нема изузетака. Он указује на то да су пред Хашким судом и домаћим судовима одржана разна суђења, али је чињеница да су многи злочини остали некажњени.

Ипак, он оцјењује да је "фрустрирајуће да се највећи дио јавне дискусије о правосуђу на нивоу БиХ не бави позитивним мјерама које су потребне да би се поправио његов рад, него тиме како ослабити или укинути ове институције".

Када је ријеч о многобројним натписима у Сарајеву, који о једном народу /Србима/ говори као о "злочинцима" и "фашистима" из прошлог рата, Инцко наводи да је помирење "циљ који је најтеже постићи јер се тиче емоционалних аспеката сукоба".

"Они који су погинули, они који су страдали – а то значи све жртве – заслужују наше најдубље поштовање. Морамо их се сјећати и осигурати да будуће генерације остану опредијељене за мир, толеранцију и узајамно разумијевање", коментарише Инцко у интервјуу Срни.

Инцко вјерује да се у БиХ мора показати више разумијевања за туђу патњу и више поштовања једних према другима, да "политичари морају достићи грађане" и да се мора се водити дијалог и заједно градити будућност.

Високи представник напомиње да је чланство у НАТО-у и ЕУ јавно декларисани стратешки циљ спољне политике БиХ, али да један од основних услова још није испуњен - није ријешено питање војне имовине.

Одговарајући на намјеру Српске да се грађани на референдуму изјасне о чланству у НАТО-у, Инцко наводи да је Предсједништво БиХ 2006. године усвојило Оквирни документ НАТО-овог програма "Партнерство за мир", који је потписао тадашњи предсједник Небојша Радмановић.

"Још од 2008. године БиХ је ангажована у оквиру интензивираног дијалога са НАТО-ом" - закључује Инцко.

Високи представник тврди да, након доношења амандмана на Устав Федерације БиХ, Срби имају иста права као и остали конститутивни народи, те да се одредбе у Уставу Федерације односе и на кантоне.

"И даље постоје озбиљни проблеми у оба ентитета са институцијама које не поштују уставе и законе, а у Републици Српској Уставни суд не спроводи поступак рјешавања виталног националног интереса како је то предвиђено Уставом Републике", тврди Инцко.

Одговарајући на питање зашто за толике године није било санкција за Федерацију БиХ која није поштовала конститутивност Срба, Инцко тврди да у оба ентитета није довољно уважен уставни захтјев о заступљености у јавним институцијама у складу са пописом из 1991. године.

Инцко тврди да није било дуплих аршина и да такве тврдње не одговарају чињеницама.

Високи представник сматра да су све смјене људи са политичких и других функција и све санкције којима су били изложени "у складу са мандатом високог представника из Дејтонског мировног споразума" и наводи да су оне сада укинуте.

Високи представник оцјењује да је тероризам глобална пријетња и да БиХ није искључена из тога, као ни друге земље.

"БиХ има институције које су задужене за превенцију и истраживање свих терористичких пријетњи и адекватно дјеловање. Сваки ефикасан систем јавне безбједности захтијева сарадњу свих агенција за спровођење закона и других безбједносних агенција", наводи Инцко.

Он поручује да ОХР и даље има своју улогу и да неће отићи све док не буде испуњен програм "пет плус два", који је продукт Савјета за имплементацију мира.

"Умјесто да остваре резултате из тог програма, одређене власти у БиХ и политички актери радије се фокусирају на активности које директно оспоравају кључне мјере предузете на спровођењу Дејтонског споразума", оцјењује Инцко за Срну и закључује:

"Када је ријеч о улози високог представника, допустите да будем потпуно јасан - мој мандат као високог представника, коначног тумача цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, остаје непромијењен. И то је правна чињеница".

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Рибар

02.10.2015 10:37

А Угар и мезетлук с Додиком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

02.10.2015 10:44

А бонске овласти

Name

Инцко

02.10.2015 11:02

Миле појо мезу а нама увалио неку брљу да пијемо.

Name

Недјо

02.10.2015 10:39

е Инцко неце вала ни твоја горјети вјецно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

02.10.2015 11:00

Док се његова угаси ти цес остати без јаја.

Name

Босна

02.10.2015 11:10

Иде Миле србијанском пругом, сретно Миле, и не врацај се висее, нек твој народ мало боље дисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре босна

02.10.2015 13:16

Српска у срцу.... Никаква Босна а ни твој Бакир нам не требају... Ајде да се подијелимо па цемо боље дисати и ми и ви.

Name

Зеро

02.10.2015 16:33

Нема сад бјезања,сад смо заједно .Дјелит се мозе ратом а сад се мазимо и грлимо.

Name

Ре Зеро

02.10.2015 18:55

Среца твоја па сам себе називаш нулом јер ти је и коментар за нулу.

Name

постен

02.10.2015 11:14

Ја висе не вииерујем никоме. Ни НАТО ни ЕУ,ни Русији ни Кини. Ми смо за њих сви Пинг понг лоптице. "Само усе и у своје кљусе"

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

02.10.2015 11:24

Оде Инцко у свеценике(фратре)кад га смјене са ове позиције , гледај те му браде,јесте сцхицк....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе С.

02.10.2015 11:35

Инцко, чему философирање? Искористи Бонска овлаштења док у БиХ/РС није избио озбиљан сукоб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дјокици

02.10.2015 13:38

Дјокица друзе урадио би то Инцко кад би био сигуран да има доста послусника дјокица који це то без поговора прихватити. Али дјокице Инцко добро зна да то висе не пије воде у РС .дјокице одрасти или це бити да си одрасто цовјек са дјецијим мозгом а политика није за дјецу.

Name

мркаљ.

02.10.2015 11:41

Инцко додај Додику злато...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валентин Инзко

02.10.2015 11:42

Ја сам главни Баја у БИХ са бонским овластењима ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Баја Злато Насе

02.10.2015 12:52

Ја сам ЦАР са референдумом.

Name

безпарица

02.10.2015 11:55

Ви сте Високи Представник државе БиХ зване Протекторат, и нисте обавили свој посао адекватно са Бонским овлаштењима, гледајући стално кроз прсте и десетогодишњи лош живот народа у БиХ са оваким бахатим политичарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2015 13:19

А цујес да вели да нема двоструких аршина. Зар се требао народ обогатити а политичари да нам осиромасе?

Name

...

02.10.2015 13:25

... Е бас је , Фин' Инцко Валентин...

Name

Ранко75

02.10.2015 13:44

Инцко Ви сте Високи представник у протекторату БиХ у коме ама баш ништа не радите осим очувања ваше фотеље. А и питање је зашто би и радили јер имате добру плату а никакву одговорност осим повременог писања Извјештаја СБ УН који немају везе са стварности осим што традиционално лажно оптужују Србе за све и свашта.(традиционално мислим и на Анексију БиХ од стране Ваших предака). Зато Вам је у циљу да задржите постојеће стање, а не да сами себи укинете добро плаћено радно мјесто. А што се тиче Вашег упорног гурања БиХ у НАТО од тога Вам нема ништа јер је тај исти НАТО овдје убијао невини српски народ 1995, а касније и 1999 овај исти народ преко Дрине. Па зар да идемо у савез са својим убицама који су своје злочиначке походе називали богохулним и лицемјерним именима као што је нпр. "Милосрдни анђео" а притом хладнокрвно убијали дјецу, труднице, новинаре и остале невине жртве. Можда је Српски народ помало блесав када са таквим зликовцима хоће колико толико коректне односе због сопствене будућности, али толико луд није да буде саучесник убицама јер то тај савез и ради-убија невине под плаштом демократије а у ствари за своје профите.А ако Вам је као што сами кажете Радмановић нешто потписао нека он лично са својом страначком булументом иде у јуришне јединице НАТО-а против ИСИЛ-а, а овај народ пустите на миру јер је овдје било доста ратова и погибија и сваке друге несреће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

02.10.2015 15:59

Е, ВАЛЕНТИН НЕКАД У ПЛОЦУ А НЕКАД У КЛИН...

Name

Соколац

02.10.2015 16:52

Види му вехабијске браде . Путине кад ћеш код нас можеш и савојском СПАШАВАЈ НАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

02.10.2015 21:32

Ста друго оцекивати од историског окупатора? Засто не одговори на питање о референдуму о уласком у НАТО, па ко је то питао народ РС? Српски народ сигурно није за ту злоцинацку организацију, а нису ни муслимани, али они су такви прислоњају се јацем ускоро це бити за Русију. Годинама српски народ користи ту твоју слободу говора, али не вреди јер ти и такви као ти користе од рата рат је био и просо, а вас се никако рјесити сто знаци понављам да сте окупатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

02.10.2015 21:43

Процитан си роман пријатељу јер глумис само представу за јавност и срамотис медјународну заједницу коју представљас. Па у БиХ је толико корупције и криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

02.10.2015 23:15

Инцко, иди кући. Доста си се наклепао пара у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зид

03.10.2015 12:00

Ко је послао високог представника , кога он у овој земљ штити и од кога га штити , и ако је овдје због нашег добра , зашто живимо овако лоше ?

ОДГОВОРИТЕ