Sloboda govora, ali ne i referendum!

Visoki predstavnik Valentin Incko navodi da građani Republike Srpske imaju pravo na slobodu govora, ali ne i na referendum o Sudu BiH, i poručuje da je članstvo u NATO-u javno deklarisani strateški cilj spoljne politike BiH.

Bosna i Hercegovina 02.10.2015 | 22:43
Sloboda govora, ali ne i referendum!

"Građani mogu izražavati stavove o svakom pitanju. Međutim, referendum, prema definiciji iz ustavno-pravnog okvira Republike Srpske, i odluka o referendumu koja je nedavno usvojena u Narodnoj skupštini predstavljaju više od istraživanja javnog mnjenja", ocjenjuje Incko u intervjuu Srni.

Incko smatra da se referendum bavi pitanjima koja se odnose na nivo BiH, te ovlaštenja visokog predstavnika, koja proističu iz međunarodnog prava, a ne stvarima koje spadaju u nadležnosti entiteta.

Incko poručuje da svakome ko je počinio ratni zločin treba da bude suđeno i da tu nema izuzetaka. On ukazuje na to da su pred Haškim sudom i domaćim sudovima održana razna suđenja, ali je činjenica da su mnogi zločini ostali nekažnjeni.

Ipak, on ocjenjuje da je "frustrirajuće da se najveći dio javne diskusije o pravosuđu na nivou BiH ne bavi pozitivnim mjerama koje su potrebne da bi se popravio njegov rad, nego time kako oslabiti ili ukinuti ove institucije".

Kada je riječ o mnogobrojnim natpisima u Sarajevu, koji o jednom narodu /Srbima/ govori kao o "zločincima" i "fašistima" iz prošlog rata, Incko navodi da je pomirenje "cilj koji je najteže postići jer se tiče emocionalnih aspekata sukoba".

"Oni koji su poginuli, oni koji su stradali – a to znači sve žrtve – zaslužuju naše najdublje poštovanje. Moramo ih se sjećati i osigurati da buduće generacije ostanu opredijeljene za mir, toleranciju i uzajamno razumijevanje", komentariše Incko u intervjuu Srni.

Incko vjeruje da se u BiH mora pokazati više razumijevanja za tuđu patnju i više poštovanja jednih prema drugima, da "političari moraju dostići građane" i da se mora se voditi dijalog i zajedno graditi budućnost.

Visoki predstavnik napominje da je članstvo u NATO-u i EU javno deklarisani strateški cilj spoljne politike BiH, ali da jedan od osnovnih uslova još nije ispunjen - nije riješeno pitanje vojne imovine.

Odgovarajući na namjeru Srpske da se građani na referendumu izjasne o članstvu u NATO-u, Incko navodi da je Predsjedništvo BiH 2006. godine usvojilo Okvirni dokument NATO-ovog programa "Partnerstvo za mir", koji je potpisao tadašnji predsjednik Nebojša Radmanović.

"Još od 2008. godine BiH je angažovana u okviru intenziviranog dijaloga sa NATO-om" - zaključuje Incko.

Visoki predstavnik tvrdi da, nakon donošenja amandmana na Ustav Federacije BiH, Srbi imaju ista prava kao i ostali konstitutivni narodi, te da se odredbe u Ustavu Federacije odnose i na kantone.

"I dalje postoje ozbiljni problemi u oba entiteta sa institucijama koje ne poštuju ustave i zakone, a u Republici Srpskoj Ustavni sud ne sprovodi postupak rješavanja vitalnog nacionalnog interesa kako je to predviđeno Ustavom Republike", tvrdi Incko.

Odgovarajući na pitanje zašto za tolike godine nije bilo sankcija za Federaciju BiH koja nije poštovala konstitutivnost Srba, Incko tvrdi da u oba entiteta nije dovoljno uvažen ustavni zahtjev o zastupljenosti u javnim institucijama u skladu sa popisom iz 1991. godine.

Incko tvrdi da nije bilo duplih aršina i da takve tvrdnje ne odgovaraju činjenicama.

Visoki predstavnik smatra da su sve smjene ljudi sa političkih i drugih funkcija i sve sankcije kojima su bili izloženi "u skladu sa mandatom visokog predstavnika iz Dejtonskog mirovnog sporazuma" i navodi da su one sada ukinute.

Visoki predstavnik ocjenjuje da je terorizam globalna prijetnja i da BiH nije isključena iz toga, kao ni druge zemlje.

"BiH ima institucije koje su zadužene za prevenciju i istraživanje svih terorističkih prijetnji i adekvatno djelovanje. Svaki efikasan sistem javne bezbjednosti zahtijeva saradnju svih agencija za sprovođenje zakona i drugih bezbjednosnih agencija", navodi Incko.

On poručuje da OHR i dalje ima svoju ulogu i da neće otići sve dok ne bude ispunjen program "pet plus dva", koji je produkt Savjeta za implementaciju mira.

"Umjesto da ostvare rezultate iz tog programa, određene vlasti u BiH i politički akteri radije se fokusiraju na aktivnosti koje direktno osporavaju ključne mjere preduzete na sprovođenju Dejtonskog sporazuma", ocjenjuje Incko za Srnu i zaključuje:

"Kada je riječ o ulozi visokog predstavnika, dopustite da budem potpuno jasan - moj mandat kao visokog predstavnika, konačnog tumača civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje nepromijenjen. I to je pravna činjenica".

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Ribar

02.10.2015 10:37

A Ugar i mezetluk s Dodikom?

ODGOVORITE
Name

Nedjo

02.10.2015 10:44

A bonske ovlasti

Name

Incko

02.10.2015 11:02

Mile pojo mezu a nama uvalio neku brlju da pijemo.

Name

Nedjo

02.10.2015 10:39

e Incko nece vala ni tvoja gorjeti vjecno .

ODGOVORITE
Name

brzi

02.10.2015 11:00

Dok se njegova ugasi ti ces ostati bez jaja.

Name

Bosna

02.10.2015 11:10

Ide Mile srbijanskom prugom, sretno Mile, i ne vracaj se visee, nek tvoj narod malo bolje dise

ODGOVORITE
Name

Re bosna

02.10.2015 13:16

Srpska u srcu.... Nikakva Bosna a ni tvoj Bakir nam ne trebaju... Ajde da se podijelimo pa cemo bolje disati i mi i vi.

Name

Zero

02.10.2015 16:33

Nema sad bjezanja,sad smo zajedno .Djelit se moze ratom a sad se mazimo i grlimo.

Name

Re Zero

02.10.2015 18:55

Sreca tvoja pa sam sebe nazivaš nulom jer ti je i komentar za nulu.

Name

posten

02.10.2015 11:14

Ja vise ne viierujem nikome. Ni NATO ni EU,ni Rusiji ni Kini. Mi smo za njih svi Ping pong loptice. "Samo use i u svoje kljuse"

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

02.10.2015 11:24

Ode Incko u svecenike(fratre)kad ga smjene sa ove pozicije , gledaj te mu brade,jeste schick....!

ODGOVORITE
Name

Đorđe S.

02.10.2015 11:35

Incko, čemu filosofiranje? Iskoristi Bonska ovlaštenja dok u BiH/RS nije izbio ozbiljan sukob.

ODGOVORITE
Name

Re djokici

02.10.2015 13:38

Djokica druze uradio bi to Incko kad bi bio siguran da ima dosta poslusnika djokica koji ce to bez pogovora prihvatiti. Ali djokice Incko dobro zna da to vise ne pije vode u RS .djokice odrasti ili ce biti da si odrasto covjek sa djecijim mozgom a politika nije za djecu.

Name

mrkalj.

02.10.2015 11:41

Incko dodaj Dodiku zlato...!

ODGOVORITE
Name

Valentin Inzko

02.10.2015 11:42

Ja sam glavni Baja u BIH sa bonskim ovlastenjima ..

ODGOVORITE
Name

Mile Baja Zlato Nase

02.10.2015 12:52

Ja sam CAR sa referendumom.

Name

bezparica

02.10.2015 11:55

Vi ste Visoki Predstavnik države BiH zvane Protektorat, i niste obavili svoj posao adekvatno sa Bonskim ovlaštenjima, gledajući stalno kroz prste i desetogodišnji loš život naroda u BiH sa ovakim bahatim političarima.

ODGOVORITE
Name

Re

02.10.2015 13:19

A cujes da veli da nema dvostrukih aršina. Zar se trebao narod obogatiti a političari da nam osiromase?

Name

...

02.10.2015 13:25

... E bas je , Fin' Incko Valentin...

Name

Ранко75

02.10.2015 13:44

Инцко Ви сте Високи представник у протекторату БиХ у коме ама баш ништа не радите осим очувања ваше фотеље. А и питање је зашто би и радили јер имате добру плату а никакву одговорност осим повременог писања Извјештаја СБ УН који немају везе са стварности осим што традиционално лажно оптужују Србе за све и свашта.(традиционално мислим и на Анексију БиХ од стране Ваших предака). Зато Вам је у циљу да задржите постојеће стање, а не да сами себи укинете добро плаћено радно мјесто. А што се тиче Вашег упорног гурања БиХ у НАТО од тога Вам нема ништа јер је тај исти НАТО овдје убијао невини српски народ 1995, а касније и 1999 овај исти народ преко Дрине. Па зар да идемо у савез са својим убицама који су своје злочиначке походе називали богохулним и лицемјерним именима као што је нпр. "Милосрдни анђео" а притом хладнокрвно убијали дјецу, труднице, новинаре и остале невине жртве. Можда је Српски народ помало блесав када са таквим зликовцима хоће колико толико коректне односе због сопствене будућности, али толико луд није да буде саучесник убицама јер то тај савез и ради-убија невине под плаштом демократије а у ствари за своје профите.А ако Вам је као што сами кажете Радмановић нешто потписао нека он лично са својом страначком булументом иде у јуришне јединице НАТО-а против ИСИЛ-а, а овај народ пустите на миру јер је овдје било доста ратова и погибија и сваке друге несреће.

ODGOVORITE
Name

...

02.10.2015 15:59

E, VALENTIN NEKAD U PLOCU A NEKAD U KLIN...

Name

Sokolac

02.10.2015 16:52

Vidi mu vehabijske brade . Putine kad ćeš kod nas možeš i savojskom SPAŠAVAJ NAS

ODGOVORITE
Name

soko

02.10.2015 21:32

Sta drugo ocekivati od istoriskog okupatora? Zasto ne odgovori na pitanje o referendumu o ulaskom u NATO, pa ko je to pitao narod RS? Srpski narod sigurno nije za tu zlocinacku organizaciju, a nisu ni muslimani, ali oni su takvi prislonjaju se jacem uskoro ce biti za Rusiju. Godinama srpski narod koristi tu tvoju slobodu govora, ali ne vredi jer ti i takvi kao ti koriste od rata rat je bio i proso, a vas se nikako rjesiti sto znaci ponavljam da ste okupatori.

ODGOVORITE
Name

snouden

02.10.2015 21:43

Procitan si roman prijatelju jer glumis samo predstavu za javnost i sramotis medjunarodnu zajednicu koju predstavljas. Pa u BiH je toliko korupcije i kriminala.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

02.10.2015 23:15

Incko, idi kući. Dosta si se naklepao para u Bosni.

ODGOVORITE
Name

zid

03.10.2015 12:00

Ko je poslao visokog predstavnika , koga on u ovoj zemlj štiti i od koga ga štiti , i ako je ovdje zbog našeg dobra , zašto živimo ovako loše ?

ODGOVORITE