Борба против корупције је битка за све

Напријед, са економским и са развојем друштва можемо ићи само ако коначно започнемо борбу против корупције. Једина смо земља која нема нити један случај високе корупције који је у процесу на правосудним институцијама, упозорио је у ексклузивном разговору за Вијести.ба из Њујорка министар спољних послова БиХ Игор Црнадак (ПДП).

Босна и Херцеговина 02.10.2015 | 07:02
Борба против корупције је битка за све

ВИЈЕСТИ.БА: Делегација БиХ учествује у јубиларној 70. сједници Генералне скупштине УН-а у Њујорку. Какви су Ваши утисци?

ЦРНАДАК: Према мом мишљењу, врло је важно да након дуго, дуго времена имамо усаглашен говор шефа делегације, предсједавајућег Драгана Човића у оквиру Предсједништва БиХ. То је велика вриједност, који не треба да занемаримо.
У центру пажње генералног панела су питања у вези са борбом против тероризма. Делегација БиХ присуствовала је и радном састанку који је организовао амерички предсједник Обама у вези са овом темом. Разговарано је и о избјегличкој кризи, која је сасвим сигурно доминантна тема.

ВИЈЕСТИ.БА: Учествовали сте и на трилатералном састанку министара спољних послова БиХ, Србије и Турске, те на трилатералном састанку министара спољних послова БиХ, Хрватске и Турске. Шта су били закључци ових сусрета?

ЦРНАДАК: Сматрам да су ово веома важни састанци. Задовољан сам због чињенице да смо наставили формат трилатерале са Србијом и Турском, те са Хрватском и Турском. Рецимо, задњи састанак са Хрватском био је чак прије пет година. Ови сусрети ће сигурно оснажити односе трију држава, али и допринијети већем финансијском и инвестиционом ангажману Турске у овом региону.

У оквиру трилатерале са Србијом посебно је важно то што смо се договорили да одмах након избора у Турској, 1. новембра, започнемо припреме за трилатералу на највишем нивоу, предсједничком или премијерском. Осим тога, значајно је напоменути да је Турска поновила опредјељење да се настави аранжман са извозом меса, који је донио вишеструке економске ефекте за БиХ.

Занимљиво је и то што је министар спољних послова Турске истакао жељу ове земље да настави са инвестирањем у БиХ, али и жељу за наставком сарадње и активности са Републику Српску. Казао је да је жеља Турске сарадња и са ФБиХ и са Републиком Српском, дакле са оба ентитета у БиХ.

ВИЈЕСТИ.БА: У низу Ваших активности у Њујорку издваја се и сусрет с министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

ЦРНАДАК: Ово је мој други сусрет са министром Лавровом. Нама је изузетно важно да имамо добре односе са Русијом, како политичке, тако и економске, без обзира на кључно, стратешко опредјељење БиХ на спољно - политичком плану да постане чланицом ЕУ. Разговарали смо о мојој очекиваној посјети Русији у капацитету предсједавајућег Комитета министара Вијећа Европе до краја нашег предсједавања. На тој посјети већ раде мисије БиХ и Русије у Страсбуру. Осим тога, размијенили смо мишљења о БиХ и најактуелнијим безбједносним темама.

ВИЈЕСТИ.БА: Недавно сте боравили у Страсбуру, гдје сте учествовали у раду Парламентарне скупштине Вијећа Европе. Посебан осврт направили сте на избјегличку кризу. Уколико је БиХ нађе на рути миграната, имамо ли капацитет суочити се са овим изазовом?

ЦРНАДАК: Полако приводимо крају предсједавање Вијећем Европе. Оцјене су изузетно позитивне. Чекају нас два важна догађаја о интеркултуралном дијалогу и декларацији о спрјечавању насиља над женама у Сарајеву, те један догађај посвећен питањима младих у Бањалуци.
У извјештају који сам поднио Парламентарној скупштини Вијећа Европе потенцирао сам питање избјеглица, будући да је то тренутно једна од најважнијих тема у Европи и посебно утиче на наш регион. Апеловао сам на све земље да успоставе бољу комуникацију, више сарађују и заједнички раде на овом питању. Када говоримо о избјегличкој кризи, једна земља не може бити побједник на уштрб друге земље. Стога је важно да радимо заједно. Када је у питању БиХ, ми пратимо два могућа правца уласка избјеглица - Семберија и Херцеговина. За сада нема индикација да би могло доћи до масовнијег прилива избјеглица. Сматрам да је важно да БиХ настави пратити ову ситуацију са партнерским земљама региона, као и са нашим европским партнерима. Свакако, добра прилика за наш нови ангажман биће конференција министара спољних послова ЕУ и земаља Западног Балкана, која ће бити одржана у четвртак у Луксембургу, а на којој ћу и ја бити присутан.

ВИЈЕСТИ.БА: Поменули сте позитивне реакције на предсједавање Вијећем Европе. Када се осврнете на протекли период, јесте ли задовољни урађеним?

ЦРНАДАК: Увијек може боље. Али мислим да смо, из позиције земље која је први пут преузела тако важну улогу, урадили добар посао. Детаљну анализу направит ћемо када се предсједавање заврши.

ВИЈЕСТИ.БА: Када се може очекивати да БиХ пошаље кредибилну апликацију за чланство у ЕУ? Као рок се помиње крај ове или почетак наредне године.

ЦРНАДАК: Ради се о оптимизму појединих људи из врха власти БиХ. Мислим да је од рока, важније да урадимо добар посао и да ове реформе, на које смо се обавезали на свим нивоима власти, почнемо релизовати, те да наша апликација буде вјеродостојна. Свакако, не бих имао ништа против ако бисмо успјели све остватити у поменутом року.

ВИЈЕСТИ.БА: Републику Српску тресе "златна грозница". Наравно, говоримо о оптужбама на рачун Милорада Додика, предсједника СНСД и Републике Српске, да је добио килограм злата од руског бизнисмена за који је, наводно, рекао да ће поклонити свом унуку. Како гледате на овај случај и очекујете ли судски епилог ове афере? Министар безбједности БиХ Драган Мектић најављује да ће се с овим случајем укоштац ухватити државно Тужилаштво.

ЦРНАДАК: Званичних ставова надлежних институција још нема. Тужилаштво БиХ је очито реаговало и саслушало свједока Гордана Милинића. Дуго, дуго власт у Републици Српској прате бројне афере. Очигледно је да постоје индиције у проневјере огромних сума новца. Напријед и са економским и са развојем друштва можемо ићи само ако коначно започнемо борбу против корупције. Једина смо земља која нема нити један случај високе корупције који је у процесу на правосудним институцијама. Та битка мора почети, јер је то битка за сваког човјека у БиХ.

ВИЈЕСТИ.БА: Када ће те се очитовати о захтјеву СНСД-а у вези с депешама о Гордану Милинићу?

ЦРНАДАК: Због великих обавеза то неће бити могуће прије наредне године. Мислим да та реакција и није захтјев за информацијом, него више покушај дискредитовања мене и кадрова Савеза за промјене у Сарајеву. То није и неће успјети. Свој посао радимо добро, идемо с реформама, а паралелно с тим чувамо позицију Републике Српске.

(Вијести.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

сноуден

02.10.2015 05:15

Теско министре усла је у све поре друства највисе у прависудје код оних који би требало да се боре и спрецавају корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како?

02.10.2015 05:53

Како нема, па колико има заплијењених срестава од привредног криминала? Колико је само оном Ћопићу одузето имовине око 20 милиона марака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Сунарић

02.10.2015 07:08

Кад политичари говоре о поштењу,борби против корупције.......треба се засмилити.Политичари имају МОЋ,СУДСТВО,ПОЛИЦИЈУ............а криминала,корупције,мафије....сваким даном све више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

02.10.2015 07:31

Свака цаст господине Црндак,за похвалу је сваки твој потез.То сто вам спрема мафија из федерације заједно са Додиком реконструкцију ВМ дрсте се добро,и не дајте мафији да опет завлада на свим нивоима онда смо готови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

02.10.2015 07:44

Помесце вас цика Додик на идуцим изборима, к'о куцу пред славу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

02.10.2015 10:06

Никада више. Неће имати прилику!

Name

срки

02.10.2015 12:05

А ти Зоране волис Мила..а?

Name

ПУЛС: Гордан Милиниц 01.10.2015

02.10.2015 08:58

ПУЛС: Гордан Милиниц 01.10.2015 хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=зво4сл2ОТЗ4

ОДГОВОРИТЕ