Петар је новорођенче, а већ је осјетио сав ужас немаштине и глади

Петар је рођен пре 20 дана, а већ је остао без хране. Хладно му је у трошном кућерку на Бањалучком пољу у Улици Фране Супила и засад не зна за боље. Али од среде има наде за малог Петра, и његове социјално угрожене родитеље Воју Балабана (56) и Лидију Требовац (34), јер је након апела Удружења "Мозаик пријатељства" помоћ почела да стиже.

Република Српска 01.10.2015 | 22:39
Петар је новорођенче, а већ је осјетио сав ужас немаштине и глади

У среду су их посетили директорка Центра за социјални рад Вера Сладојевић и представници "Мозаика пријатељства", који су донели једну грејалицу да беби не буде хладно и први пакет помоћи - храну за бебу.

- Најбитније нам је било да Петру не буде хладно, па смо донели једну грејалицу, а ево већ сутра стижу дрва и шпорет - рекла нам је Сладојевићева.

И Војо и Лидија су незапослени. Из претходних бракова обоје имају по шесторо деце. Кажу нам, деца су са другим родитељама. Они су се упознали пре две године, родило се дете и сада треба да живи.

- Дете има право да живи. Радио сам у Пошти, "Космосу", "Инцелу", али последњи посао сам имао још 1983. - прича 56-годишњи Војо, иначе борац прве категорије, са непрекидним учешћем у рату од преко 48 месеци.

На питање да ли је активан у тражењу посла, одговара нам контрапредлогом да му нађемо посао и да ће нам дати своју плату првих 12 месеци, а да од 13. почне зарађивати за себе и породицу. Ето вам одговора, каже.

- Ми само желимо да радимо. Не тражимо милостињу - каже Војо и додаје да је Лидија у петом месецу трудноће добила отказ у пекари где је радила. Од тада су обоје на казану јавне кухиње.

Из Центра за социјални рад обећавају да ће се ствари за ову породицу променити.

- Од новембра ће остварити и право на матерински додатак у износу од 70 КМ, али најбитније је да Војо и Лидија, чим буде у стању да ради, добију било какав посао - каже Сладојевићева.

Војо и Лидија су трошни кућерак добили на коришћење од пријатеља, а креветић од "Мозаика пријатељства".

Сви који желе да донирају храну за бебе, пелене или новац могу се јавити на број телефона 051/922-224 - кажу у "Мозаику пријатељства".

ЛИДИЈИНИХ ПЕТОРО ДЕЦЕ У ДОМУ

"Новости" су у марту прошле године писале о несрећној судбини породице Требовац и Лидији, која је иначе из србачког села Лилић, а која из брака са претходним супругом Драганом, са којим се разишла пре готово две године, има петоро деце. Након што га је напустила, а како је и Драган слабог здравственог стања, као ратни војни инвалид, и није их могао сам издржавати, деца су смештена у дом "Рада Врањешевић" у Бањалуци, где имају сву потребну негу, образовање и васпитање.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нн

06.10.2016 14:29

Зао ми је ове дјеце они јадни нису криви низасто.А ова Лидија је једна несрећетина тешка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

28.12.2018 10:37

Ееее моја будало твој син

ОДГОВОРИТЕ