Petar je novorođenče, a već je osjetio sav užas nemaštine i gladi

Petar je rođen pre 20 dana, a već je ostao bez hrane. Hladno mu je u trošnom kućerku na Banjalučkom polju u Ulici Frane Supila i zasad ne zna za bolje. Ali od srede ima nade za malog Petra, i njegove socijalno ugrožene roditelje Voju Balabana (56) i Lidiju Trebovac (34), jer je nakon apela Udruženja "Mozaik prijateljstva" pomoć počela da stiže.

Republika Srpska 01.10.2015 | 22:39
Petar je novorođenče, a već je osjetio sav užas nemaštine i gladi

U sredu su ih posetili direktorka Centra za socijalni rad Vera Sladojević i predstavnici "Mozaika prijateljstva", koji su doneli jednu grejalicu da bebi ne bude hladno i prvi paket pomoći - hranu za bebu.

- Najbitnije nam je bilo da Petru ne bude hladno, pa smo doneli jednu grejalicu, a evo već sutra stižu drva i šporet - rekla nam je Sladojevićeva.

I Vojo i Lidija su nezaposleni. Iz prethodnih brakova oboje imaju po šestoro dece. Kažu nam, deca su sa drugim roditeljama. Oni su se upoznali pre dve godine, rodilo se dete i sada treba da živi.

- Dete ima pravo da živi. Radio sam u Pošti, "Kosmosu", "Incelu", ali poslednji posao sam imao još 1983. - priča 56-godišnji Vojo, inače borac prve kategorije, sa neprekidnim učešćem u ratu od preko 48 meseci.

Na pitanje da li je aktivan u traženju posla, odgovara nam kontrapredlogom da mu nađemo posao i da će nam dati svoju platu prvih 12 meseci, a da od 13. počne zarađivati za sebe i porodicu. Eto vam odgovora, kaže.

- Mi samo želimo da radimo. Ne tražimo milostinju - kaže Vojo i dodaje da je Lidija u petom mesecu trudnoće dobila otkaz u pekari gde je radila. Od tada su oboje na kazanu javne kuhinje.

Iz Centra za socijalni rad obećavaju da će se stvari za ovu porodicu promeniti.

- Od novembra će ostvariti i pravo na materinski dodatak u iznosu od 70 KM, ali najbitnije je da Vojo i Lidija, čim bude u stanju da radi, dobiju bilo kakav posao - kaže Sladojevićeva.

Vojo i Lidija su trošni kućerak dobili na korišćenje od prijatelja, a krevetić od "Mozaika prijateljstva".

Svi koji žele da doniraju hranu za bebe, pelene ili novac mogu se javiti na broj telefona 051/922-224 - kažu u "Mozaiku prijateljstva".

LIDIJINIH PETORO DECE U DOMU

"Novosti" su u martu prošle godine pisale o nesrećnoj sudbini porodice Trebovac i Lidiji, koja je inače iz srbačkog sela Lilić, a koja iz braka sa prethodnim suprugom Draganom, sa kojim se razišla pre gotovo dve godine, ima petoro dece. Nakon što ga je napustila, a kako je i Dragan slabog zdravstvenog stanja, kao ratni vojni invalid, i nije ih mogao sam izdržavati, deca su smeštena u dom "Rada Vranješević" u Banjaluci, gde imaju svu potrebnu negu, obrazovanje i vaspitanje.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nn

06.10.2016 16:29

Zao mi je ove djece oni jadni nisu krivi nizasto.A ova Lidija je jedna nesrećetina teška.

ODGOVORITE
Name

Mirko

28.12.2018 11:37

Eeee moja budalo tvoj sin

ODGOVORITE