Амел Тука: Сад сви хоће да ме побиједе!

Најбољи босанскохерцеговачки атлетичар Амел Тука је у овој години постигао невјероватне спортске резултате.Како каже, још увијек не може да вјерује да је дотакао врх свјетске атлетике.

Остали спортови 02.10.2015 | 15:00
Амел Тука: Сад сви хоће да ме побиједе!

„Морам искрено рећи, мало је то тешко сварити све. Некако када видите колико сте тренирали цијелу годину, одрекли се свега, некако прижељкујете те резултате. Мада, искрено, морам признати да смо и тренер и ја изненађени наступом у Дијамантској лиги гдје сам истрчао најбољи резултат на 800. метара ове године у свијету и тако постао најбржи човјек на 800 метара. Послије се све поклапало. Ја сам максимално дао од себе и посветио се томе и мој тренер и све се спојило – његова стручност и мој таленат. Сада смо ту и стварно је диван осјећај“, рекао је Амел Тука на почетку разговора за МОНДО.

Тука каже како су ови сјајни резултати истовремено и велика обавеза.
„Сви хоће сада мене да побиједе, да побиједе најбољег на свијету. Тако да ће притисак бити мало већи, али идемо даље“, рекао је Тука.

Оно чега се, између осталог, морао одрећи да би постао врхунски спортиста, су ноћни изласци.
„Ова наша данашњица постала је препуна изазова. Наш, како ја волим рећи „дуњалук“ нам даје пуно, али и узима све. Дошао нам је тај западни систем гдје изласци почињу тек од поноћи и та лумповања и партији трају до зоре“, казао нам је Тука и додао да се тако тешко може остварити врхунски резултат.

Према његовим ријечима такав начин живота спортисти у потпуности требају избјегавати, али да је то риједак случај.
„По сликама могу видјети да се наши спортисти не придржавају тога. Тако да мислим да се треба посветити том сегменту и да се уозбиље мало више. Једноставно, ако желите тренирати – тренирајте, нема ту ходања и излазака“, казао је Тука.

Поред напорног рада и тренирања, једнако је важан одмор.
„Одмор у току дана мени је изузетно битан. Ја у току дана одспавам два сата. Ко тренира професионално и два пута дневно, морате одмарати. Тако да не смије бити тих излазака".

Битан дио у припреми за утрку је и исхрана коју спортисти имају. Према његовим ријечима кључна је здрава исхрана.

„Ја стварно једем све. Највише волим мамину кухињу на којој сам одрастао. То је здрава храна коју ја волим. Избјегавам све што не ваља. Срећом имам врхунског тренера који ми помаже и у том сегменту. Пред утрку се претежно водим рачуна да буде „лагана“ храна која се може брзо сварити. Ту је најчешће бијело месо које даје протеине и енергију“, казао је Тука за МОНДО.

Тука је ове сезоне сјајно трчао у Дијамантској лиги, Свјетском првенству, али прво мјесто на првим
Европским играма у Бакуу било је посебно занимљиво. Наиме, након убједљиве побједе био је сумњив организаторима па је био подвргнут допинг тесту, који је наравно, прошао.

„У атлетици је то тако. Мени је драго јер је атлетика чист спорт гдје ми редовно имамо контроле и то би чешће требало уводити и у осталим спортовима. Требају сви да се тестирају и да се што више уведе тога и да тај спорт буде спорт!“, казао је Тука и рекао да му то уопште није представљао проблем.

Коментари / 0

Оставите коментар