БиХ потпуно спремна за прилив миграната

Сви нивои власти у БиХ тврде да су спремни за евентуални прилив миграната, који би на путу ка Западној Европи могли кренути преко БиХ. Да ли се и када очекује тај вал и колики би се број миграната могао наћи на граници са БиХ нико још прецизно не зна.

Босна и Херцеговина 01.10.2015 | 20:21
БиХ потпуно спремна за прилив миграната

“Ако би Европска унија, што је и за очекивати, затворила своје границе, огроман број миграната би стигао, чак и до стотину хиљада”, сматра предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Сифет Поџић.

У Служби за послове са странцима БиХ поручују да покривају комплетан терен, од подручја Бијељине до Требиња.

“Нећемо дозволити да се деси нека алтернатива, ништа не препуштамо случају. Урадили смо оперативни план, како за Бијељину, тако и за Требиње”, каже замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ Изет Низам.

За евентуални прилив избјеглица припремају се и општине у Српској. Влада Српске формирала је интерресорну радну групу за пружање помоћи мигрантима, чији су представници са начелницима пограничних општина дефинисали заједничко дјеловање у ванредним условима.

Иако се надају да ће их мигранти заобићи, већина општина активно припрема локације за њихов смјештај.

“Одређена је локација гдје ће се избјеглице прихватати, обезбијеђен је превоз гдје буду хтјели ићи, да ли преко Хрватске, Србије, Мађарске”, напомиње начелник општине Братунац Недељко Млађеновић.

“Ови људи су навикли да буду солидарни и ми ћемо тај неки први прихват заједно са надлежним институцијама обезбиједити”, каже начелник општине Зворник.

Замјеник министра за избјегла лица Републике Српске Драго Вулета да је потребно остварити координацију “да се не би десило као за вријеме поплава, да се не зна шта ко ради”.

У Служби за послове са странцима БиХ поручују да је оперативни план за евентуални прилив миграната донесен на основу искустава сусједне Србије. Кажу да неће изостати ни хуманитарни аспект за који је задужено координационо тијело Савјета министара БиХ.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боско Буха

01.10.2015 18:25

Босна и Херцеговина није збринула јос хиљаде избјеглица из задњег рата а камо ли за збрине те силне мигранте. Ортодоxна лаж, ако нас преплаве у огромном смо проблему а јос зима иде. Овдје као да их призивају да дођу. Јадни ми .

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

01.10.2015 18:32

Нисмо ми низаста спремни,сем лоповлуке,преваре и томе слицно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раx

01.10.2015 20:09

Нека ми наведу само један сабирни центар, односно када уђу, ако уђу гдје са њима. Нема нико благе везе, знам ја нас. Свако бих да их даље гурне од свог прага, а кобајаги нека брига. Само лажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

02.10.2015 08:06

Чули да ЕУ дијеле паре , па се гурају у ред !

ОДГОВОРИТЕ