BiH potpuno spremna za priliv migranata

Svi nivoi vlasti u BiH tvrde da su spremni za eventualni priliv migranata, koji bi na putu ka Zapadnoj Evropi mogli krenuti preko BiH. Da li se i kada očekuje taj val i koliki bi se broj migranata mogao naći na granici sa BiH niko još precizno ne zna.

Bosna i Hercegovina 01.10.2015 | 20:21
BiH potpuno spremna za priliv migranata

“Ako bi Evropska unija, što je i za očekivati, zatvorila svoje granice, ogroman broj migranata bi stigao, čak i do stotinu hiljada”, smatra predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Sifet Podžić.

U Službi za poslove sa strancima BiH poručuju da pokrivaju kompletan teren, od područja Bijeljine do Trebinja.

“Nećemo dozvoliti da se desi neka alternativa, ništa ne prepuštamo slučaju. Uradili smo operativni plan, kako za Bijeljinu, tako i za Trebinje”, kaže zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam.

Za eventualni priliv izbjeglica pripremaju se i opštine u Srpskoj. Vlada Srpske formirala je interresornu radnu grupu za pružanje pomoći migrantima, čiji su predstavnici sa načelnicima pograničnih opština definisali zajedničko djelovanje u vanrednim uslovima.

Iako se nadaju da će ih migranti zaobići, većina opština aktivno priprema lokacije za njihov smještaj.

“Određena je lokacija gdje će se izbjeglice prihvatati, obezbijeđen je prevoz gdje budu htjeli ići, da li preko Hrvatske, Srbije, Mađarske”, napominje načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

“Ovi ljudi su navikli da budu solidarni i mi ćemo taj neki prvi prihvat zajedno sa nadležnim institucijama obezbijediti”, kaže načelnik opštine Zvornik.

Zamjenik ministra za izbjegla lica Republike Srpske Drago Vuleta da je potrebno ostvariti koordinaciju “da se ne bi desilo kao za vrijeme poplava, da se ne zna šta ko radi”.

U Službi za poslove sa strancima BiH poručuju da je operativni plan za eventualni priliv migranata donesen na osnovu iskustava susjedne Srbije. Kažu da neće izostati ni humanitarni aspekt za koji je zaduženo koordinaciono tijelo Savjeta ministara BiH.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bosko Buha

01.10.2015 18:25

Bosna i Hercegovina nije zbrinula jos hiljade izbjeglica iz zadnjeg rata a kamo li za zbrine te silne migrante. Ortodoxna laž, ako nas preplave u ogromnom smo problemu a jos zima ide. Ovdje kao da ih prizivaju da dođu. Jadni mi .

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

01.10.2015 18:32

Nismo mi nizasta spremni,sem lopovluke,prevare i tome slicno!!!

ODGOVORITE
Name

Rax

01.10.2015 20:09

Neka mi navedu samo jedan sabirni centar, odnosno kada uđu, ako uđu gdje sa njima. Nema niko blage veze, znam ja nas. Svako bih da ih dalje gurne od svog praga, a kobajagi neka briga. Samo lažu.

ODGOVORITE
Name

zito

02.10.2015 08:06

Čuli da EU dijele pare , pa se guraju u red !

ODGOVORITE